Povjerenica pozvala Mešihat da podnesu pritužbu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povjerenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Janković danas je pozvala Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, da se obrate toj instituciji i podnesu pritužbu “ukoliko smatraju da je došlo do diskriminacije“ muslimanki pod hidžabom na aerodromima “Konstantnin Veliki“ u Nišu i “Morava“ u Kraljevu.

“Pozivam da nam se kao nadležnoj instituciji za zaštitu ravnopravnosti obrate svi oni, u ovom slučaju Mešihat Islamske zajednice, koji smatraju da je došlo do povrede njihovih prava kako bismo u zakonom regulisanom postupku utvrdili eventuelne povrede zakona”, rekla je Jovanović, navodi se u saopćenju Povjerenice.

Kako je rekla, Srbija je država svih njenih građana i građanki bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost u kojoj svi imaju pravo na jednak tretman i pravnu zaštitu.

Povod za ovo reagovanje je saopćenje Mešihata IZ u Srbiji, u kojem su vjernici pozvani da bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu, jer se “diskriminatorski“ ponašaju prema ženama koje nose hidžab, odnosno odjevaju se po islamskim propisima.

izvor: ravnopravnost.gov.rs

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img