Zukorlić za Happy TV: Svjedočili smo apokaliptičnim scenama u oblasti Hatay

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost Jutarnjeg programa Happy TV bio je potpredsjednik Narodne skupštine Srbije i predsjednik SPP-a Usame Zukorlić. Tema razgovora bila je njegova posjeta i boravak u devastiranom području oblasti Hatay. Dobio je poziv kao javna ličnost da posjeti tu apokaliptičnu oblast i prenese javnosti sliku sa terena.

“Odazvao sam se pozivu. Mnogo je javnih ličnosti dobio taj poziv, ali jako mali broj je odlučio da dođe. Ušao sam u Hatay sedmi dan. Prvu noć spavali smo u improvizovanim kontejnerima. Samo te noći osjetila su se dva manja i jedan srednji zemljotres. Imao sam prilike na svojoj koži osjetiti šta se tamo desilo. Sutradan smo ušli u Antakyu. Ono što sam tamo vidio – katastrofalan je prizor. Vjerujte, da se četiri godine bombardovao grad – ne bi se desila ovakva devastacija kao što se dogodila za samo 10 minuta”, kazao je Zukorlić.

Pouka svima, posebno graditeljima, jeste da se mora više voditi računa o kvalitetu gradnje objekata.

“Legalitet gradnje je posebno pitanje. Ovako nešto treba biti pouka i nama. Ne daj Bože da se nešto slično dogodi Beogradu ili Novom Pazaru, u kojem se izda u prosjeku 8 građevinskih dozvola, ko zna kakva bi katastrofa nastala. O tome se mora voditi računa”, dodao je Zukorlić.

Najbolji način pomoći, ističe Zukorlić, jeste finansijska pomoć preko pouzdanih humanitarnih organizacija.

“Svjedok sam da svud duž ulica imate ostavljenu garderobu koju je neko izbacio. Na terenu su nam kazali da je najbolje finansijski da se pomogne. Moj je savjet da se to radi preko pouzdanih organizacija”, poručuje Usame Zukorlić.

Turska učinjeno dobro neće zaboraviti nikome. Svi koji su u pomoć pritekli imaće posebno mjesto i kod države i kod naroda.

“Vjerujem da svi koji su pritekli u pomoć Turskoj u ovom trenutku imaće poseban položaj kod njih. I ne mislim samo za vlast, već i za stanovništvo. Zauvijek će biti zahvalni svima onima koji su bili uz njih u ovom apokaliptičnom trenutku. Antakya je, vjerujte, nestala. Potpuno nestala. Ali sam siguran da će za godinu ili dvije biti potpuno obnovljena, jer su oni jako organizovani. U tim trenucima se vidi kako je to jaka država”, istakao je Usame Zukorlić.

Ovakav zemljotres se, kazali su mu stručnjaci sa terena, desio se prije više od 500 godina.

“U Novom Pazaru svi su mi čestitali na hrabrosti, kazali su da sam im osvjetlao obraz onim što sam uradio. Nisam očekivao takav poziv posjete, ali mi je trebalo samo dva minuta da se odlučim. Letjeli smo do Ankare. Onda smo automobilom putovali 8 sati do Antakye. Turska je velika država”, završava Zukorlić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img