Home Gradovi Novi Pazar POLAZNICI PREDŠKOLSKE USTANOVE “REUDA” POŽELJELI DJECI SIRIJE I TURSKE VRAĆANJE BEZBRIŽNOG SNA

POLAZNICI PREDŠKOLSKE USTANOVE “REUDA” POŽELJELI DJECI SIRIJE I TURSKE VRAĆANJE BEZBRIŽNOG SNA

127

Djeca iz predškolske ustanove “REUDA” su na svoj način, uz dovu i izradu “jastučića bezbrižnosti” poželjeli djeci Turske i Sirije, nakon iskušenja koje ih je snašlo u zemljotresu, miran život i bezbrižan san.

Projektu su se odazvali i roditelji djece koji su sakupljali pomoć (sadaku) u manjoj kutiji za tu namjenu za djecu zemalja pogođenih zemljotresom. I ovo je jedan od načina da djeca nauče i vaspitavaju se da pomažu onima koji našu pomoć trebaju.

Inicijator i koordinator projekta bila je dipl. vasp. Binasa Muratović.

,,Cilj ovog projekta – kako navodi vaspitačica Binasa- jeste da djeci usadimo osjećaj odgovornosti i saosjećanja sa onima koji su iskušani teškim i bolnim iskušenjem. Zato je veoma bitno kod djece razviti osjećaj humanosti, jednakosti, osjećaja da mogu i žele pomoći drugima i da je to dio naše lijepe vjere islama. Istinska sreća je u davanju i pomaganju i, kako znamo, vjernici ne mogu biti spokojni i sretni dok negdje nevini pate, pogotovo djeca.

Mališani Reude su, na svoj način, dali svoj iskreni doprinos pomoći drugima, uz dovu da sva djeca svijeta imaju bezbrižan san.

N. A.

Previous articleSjećanje Selmana Ličine (1928-2004) iz sela Korita kod Bijelog Polja vezano za četnički pokolj 06. januara 1943.
Next articleMinistar Đerlek se upisao u knjigu žalosti u ambasadi Republike Turske