Home Rubrike Društvo CHAT GPT mač s dvije oštrice

CHAT GPT mač s dvije oštrice

285

GPT Chat trenutno je najprimamljivija aplikacija i među najposjećenijima. Iako sastavlja pismene radove, rješava matematičke zadatke, odgovara na sva pitanja koja vas interesu ali do 2021. Godine jer dalje nije programirana ipak neće, kažu stručnjaci, moći zamijeniti inteligenciju i sposobnosti čovjeka. Postoji strah šta će biti jer svaka nova inovacija mač je s dvije oštrice. Također, i pristojan je u komunikaciji.

Tu pristojnost naslijedio je od prijašnjih asistenata. Ako ga pitate šta ste u biti odgovara da je Virtualni asistent. Pristojnost je naučio od Sirija na Ajfonovim telefonima, Alexa Amazonovog. Prate kontekst o čemu pričate i na osnovu toga daje odgovore na najljepši mogući način, kaže prof.dr. Samed Jukić rukovodilac Departmana za računarske nauke UNINP

Ipak, u ovoj priči GPT je u vještačkoj inteligenciji otišao korak dalje. Rezultat je projekta na kojem se dugo radilo i u koji je uloženo mnogo novca.

Veliki broj škola u Njujorku zabranio je pristup aplikaciji iz razloga što student, đaci, prepisuju, varaju koriste materijale koji nisu dozvoljeni. Svakako da i dalje postoje aplikacije koje će pratiti tu priču da vide da li je tekst autentičan ili je proizvod vještačke inteligencije. Tekst se može parafrazirati u alatu vještačke inteligencije i vjerovatno će ići paralelno s tim i mehanizmi koji će otkrivati, ističe prof. Jukić

Ova najbrže rasuća aplikacija svih vremen uplašila je i konkurente pa su u izradi svojih odgovora na Chat GPT. S druge strane, Brisel traži pravni okvir za vještačku inteligenciju. Istina, mogla bi zamijeniti moge uredske poslove ali onu srž, kako kažu stručnjaci, koju proizvodi čovjek, nikako.

 

 

Previous articleRektor UNINP: Vratiti autoritet svim nosiocima znanja
Next articleSPP i SDA zahtjevaju od Tužilaštva utvrđivanje krivične odgovornosti