Noćio u Hataju i ušao u Antakiju – Zukorlić: Sinoć smo doživjeli tri manja zemljotresa

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i potpredsjednik Narodne skupštine R. Srbije Usame Zukorlić otputovao je u Tursku gdje je posjetio grad Antakya u oblasti Hatay koja je pogođena katastrofalnim zemljotresom.

– Trenutno se nalazimo u centru grada Antakya, grad je upotpunosti razrušen, 90% grada je sravljeno sa zemljom. Prema procjeni broj stradalih se kreće između sedam i osam hiljada samo u ovom gradu.

Zukorlić se odazvao pozivu Fondacije za humanitarnu pomoć da javne ličnosti dođu u pogođene oblasti i pokažu svijetu razmjere posljedica zemljotresa. On je grad obišao sa predstavnicima ove organizacije, koji su ga tom prilikom upoznali sa posljednjim dešavanjima.

– U posljednjih dva dana pronađeno je preko 100 živih osoba, a procjene su se na hiljade mrtvih tijela nalazi ispod ruševina. Pretpostavljamo da ukupan broj stradalih u Turskoj može ići do 50.000 osoba, poručuju iz Fondacije za humanitarnu pomoć (IHH).

Zukorlić kazao da su sinoć stigli u ovu zemljotresom pogođenu oblast, da su prenoćili u lokalnom kampu, te da su tokom noći osjetili tri manja zemljotresa.

– Ovdje je još uvijek trusno i ovaj grad je bukvalno razrušen, ocjenjuje Zukorlić.

On je prenio apel humanitarnih organizacija da se ne šalje odjeća jer nije toliko neophodna, već da se pomogne finansijski, kako bi se obezbijedila sredstva za zbrinjavanje više stotina hiljada ljudi koji su ostali bez krova nad glavom.

Zukorlić je posjetio bošnjačke specijalne spasilačke jedinice koje trenutno pomažu u oblasti Hatay, među kojima ima i Sandžaklija.

– Ova ekipa je od srijede, za 4 dana, 10 živih osoba izvukla iz ruševina, kazao je Zukorlić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img