“Monografija Novog Pazara”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon izdanja “Demografski procesi u naseljima Novog Pazara”, dvojac Ličina-Šaćirović ušao je u novi projekt “Monografija Novog Pazara”. Za okončanje čekaju rezultate popisa u aprilu, prema najavama. Također najavljuju i monografije Tutina i Sjenice.

 

Monografija će na jednom mjestu obuhvatiti sva polja. Bit će na više od hiljadu strana. Ne govorim samo o kvantitetu već i o kvalitetu. Monografija o Novom Pazaru bila je objavljena 1969. Godine, poznata crvena knjiga od više autora koju je radio jedan tim ali nas dvojica radimo jedan veliki posao. Radimo taj neki period koji smo preskočili a to je prije popisa 1455. godine. Radili smo Bošnjake i Srbe ali nismo obuhvatili i druge narode koji ovdje žive. O Jevrejima je mnogo pisano ali smo uzeli ono što je najvažnije. Ima jedna mahala u Novom Pazaru, Čerkez mahala što znači da je bilo i Čerkeza, ističe, između ostalog, prof. Selim Šaćirović “Monografija Novog Pazara”

Demografsku genetiku ćemo u perspektivi iskoristiti na način da populacije ljudi koje su dolazile iz nekih prostora u naše, kuda su prije toga prošli možemo vidjeti iz DNK analize, a dosta je DNK analiza danas urađeno, kaže prof. Fehim Ličina jedan od autora “Monografija Novog Pazara”

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img