Ugljanin: Prvo riješiti status Bošnjaka i Albanaca u Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prostorijama Stranke demokratske akcije Sandžaka organizirana je press konferencija na kojoj je govorio predsjednik te stranke Sulejman Ugljanin. Tema konferencije bio je francusko-njemački prijedlog sporazuma za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

On je tom prilikom istakao da ta partija podržava ovaj prijedlog ali da bi u nastavak dijaloga trebalo uvrstiti i temu statusa Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.

“Kao stranka koja predstavlja i legitimno zastupa interese bošnjačkog naroda u Srbiji, bili smo spremni da se kao parlamentarna stranka odazovemo pozivu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio da će razgovarati u parlamentu sa političkim strankama, sa ciljem da pružimo podršku evropskom prijedlogu sporazuma, ali nažalost predsjednik Srbije nije održao taj sastanak sa nama. U tom smislu, o ovom prijedlogu sporazuma razgovarali smo sa premijerom Republike Kosovo gospodinom Aljbinom Kurtijem, gdje smo se upoznali sa okvirnim principima ovog evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa. Gospodina Kurtija smo obavijestili da mi kao predstavnici Bošnjaka i Albanaca u Srbiji nismo zadovoljni položajem, te da tražimo da se u nastavu dijaloga o implementaciji sporazuma obezbjedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina i svih zajednica.”

On je na konferenciji za novinare ocijenio da je položaj Bošnjaka i Albanaca u Srbiji “neodrživ i neprihvatljiv” i da te dve zajednice imaju mnogo problema i neriješenih pitanja.

“Mi kao Stranka demokratske akcije Sandžaka tražimo od predsjednika Republike Srbije i od državnih organa da na osnovu ovog sporazuma (francusko-nemački plan) riješimo stvari u svojoj kući, da u Srbiji riješimo status i pitanje Bošnjaka i Albanaca, pa tek onda da to isto tražimo za svoje sunarodnika na Kosovu”.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img