Pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama u zvaničnoj posjeti medresi Gazi Isa-beg

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim  zajednicama dr. Ferid Bulić posjetio je medresu Gazi Isa-beg u Novom Pazaru.

Tom prilikom sastao se sa direktorom ove elitne srednje škole hfz. Adnan ef. Dupljakom, gdje je bilo riječi o dobroj saradnji sa Upravom u prethodnom, te o brojnim projektima koji slijede u narednom periodu. I sam dr. Ferid Bulić svršenik je ove elitne srednje škole što je pokazatelj, ističe direktor Dupljak, da je oduvijek proizvodila krem sandžačke elite.

“Razgovor je protekao u jednoj prijatnoj, bratskoj atmosferi. Naš uvaženi dr. Ferid Bulić prijatelj je Medrese i Islamske zajednice. On je bio učenik ove Medrese, pa najbolje zna i razumije kako to Medresa funkcionira, odgaja i na koji način sprema buduće generacije da budu korisni članovi zajednice, društva i države. U svoje lično ime, u ime kolektiva i Uprave medrese želim da se zahvalim Upravi, dr. Feridu Buliću na svemu onome što rade kada je Medresa u pitanju”, kazao je hfz. Adnan Dupljak.

Saradnja sa Medresom, navodi dr. Bulić, od prvog dana je na najvišem mogućem nivou. Uprava će uvijek biti od pomoći onoliko koliko je u njenom domenu, jer je cilj da sve vjerske škole podjednako imaju svoje mjesto u sistemu.

“Razgovarali smo o konkretnim i važnim projektima za Medresu. Mi smo, evo, već neku godinu uspostavili dobru saradnju i Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama ima najveću riječ pohvale za odnos sa Medresom. Ono što je nama zajednički cilj i zadatak jeste da pomognemo onoliko koliko možemo, ali i sa druge strane važno nam  je da unaprijedimo odnose, važno nam je da pokažemo da država jeste svih njenih građana, bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadali. Mi od toga nećemo odustati. Svakako – značajan doprinos u razvoju odnosa sa Islamskom zajednicom leže i na predsjedniku Mešihata muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću. Ovo je nastavak onoga što smo radili sa rahmetli akademikom muftijom Zukorlićem. U proteklom periodu imali smo jedno važno pitanje koje smo uspijeli da riješimo, a odnosi se na pitanje socijalnih prava za dječije dodatke za učenike Medrese. Da oni imaju potpuno isti tretman kao i drugi učenici drugih srednjih škola. Mi ćemo nastaviti u dobrom pravcu i dokazati i pokazati da može bolje, da može više i da zajedno svi društveni činioci, vjerske zajednice, medrese, vjerske škole imaju svoje mjesto u ovom sistemu”, kazao je dr. Bulić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img