Dr. Fehratović: Najkvalitetnije obrazovanje studenti mogu dobiti u Republici Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Poslanička grupe “Za pomirenje SPP-USS-DSHV” podržat će sve prijedloge zakona koji su  na današnjem redu zasijedanja. Dobro je, kaže njen predsjednik dr. Jahja Fehratović što ima pomaka u izboru sudija i tužioca u mjestima s nacionalnom manjinom u Sandžaku. Dobro je što se vodi računa i o njihovom finansijskom statusu, dobro je što u se u oblasti obrazopvanja podržavaju projekti Erasmus+ i Horizont. Sve što je dobro, kaže, treba podržati i na tome insistirati.

Ozbiljan set zakonskih prijedloga, umnogome čini da pravosudni sistem bude efikasniji, nezavisniji, samostalniji. Neophodno je raditi na poboljšanju finansijskog statusa sudija i tužioca, ali i voditi računa prilikom zapošljavanja.

– Kao što je važno što je ministrica istakla da će se voditi računa prilikom upošljavanja sudija, tužioca i administrativnog osoblja u sudovima o nacionalnoj pripadnosti da ne bude diskriminacije, u sudovima u mjestima gdje pripadnici nacionalnih zajednica čine značajan postotak.

Napominje da se takav odnos u sandžačkim gradovima popravlja pa se u osnovnom i višem sudu uspostavlja proporcija.

– To nije ni lahko ni jednostavno zato što, pored toga što ste pripadnik jednog ili drugog naroda morate imati određenu akademsku reference uz ispunjavanje svih neophodnih uvjeta I dobro je da se o tome promišlja.

Napominje i da su, kao politička partija, podržavali promjene i da će isto učiniti kod prijedloga zakona. Govoreći o državnom grbu i himni napominje.

– Ni mi nismo zadovoljni trenutnom himnom i borit ćemo se na sve leglane načine da se to promijeni i da u njoj budu prepoznati svi narodi koji žive u Republici Srbiji. Nećemo to raditi na populistički i jeftin način, već kako predviđaju zakoni ove države.

Zakoni koji se tiču nauke i obrazovanja u najpozitivnijem svjetlu predstavljaju najbolje u Republici Srbiji, poput projekta Erasmus+ koji predviđa mogućnost razmjene studenata i profesora i stjecanje iskustava.

– Najkvalitetnije obrazovanje ipak student mogu dobiti u Republici Srbiji na našim univerzitetima. To me okuražilo kao I mnoge moje kolege da dobijemo još više samopouzdanja I da vidimo da oni ljudi koji predaju po Evropi nisu nimalo kvalitetniji s većim naučnim dostignućima od naučnika s naših prostora iz naše države.

Važno je da se, poručuje, projekt nastavi i podrži kao i “Horizont” za one koji se bave naukom i otvara velike mogućnosti da se na međunarodnom planu dokaže da u Republici Srbiji kao i na prostoru bivše Jugoslavije postoje oni koji su na vrhu ljestvice u svjetskoj nauci.

(SANA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img