Zbog pretjerane upotrebe antibiotika prijete nam superinfekcije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

ZZJZNP: Kovid pravi suživot s čovjekom

 

Zbog pretjerane upotrebe antibiotika opravdan je strah od pojavljivanja bakterija koje neće reagovati na sve poznate antibiotike.

Vidite da je dosta onih s kijavicom, povišenom temperaturom, koji uporno kašlju i to je nešto što nam ne da da smo mirni. Strah nas je od superinfekcija u Novom Pazaru i to bakterijama jer smo neselektivno upotrebljavali antibiotike širokog spektra dejstva, kaže prim dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP

 

U zadnjih sedam dana zabilježen je blagi porast novootkrivenih slučajeva korona virusa na teritoriji koju pokriva Zavod za javno zdravlje Novi Pazar

Imali smo da je to bilo sporadično, jedan do dva slučaja. Prošle sedmice smo imali da od ukupnog broja testiranih, oko 130, imali smo oko deset posto pozitivnih, dakle 13 osoba, što brzim što PCR testiranjem. On je tu, malo je blaža klinička slika jer smo prokuženi. Ali vidite u svijetu da se nešto dešava dolazi do podtipova, javljaju se serotipovi, da vakcinacija koju smo vršili i u četiri doze ne daje trajni imunitet. Svega toga ima.

 

Dok Kovid počinje praviti suživot sa čovjekom, u zadnjih deset dana povećan je i broj pacijenata sa simptomima sezonske gripe. Čak je i dokazana u nekoliko uzoraka.

 

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img