SPP-SDA: Zahtjevamo ostavku gradonačelnika Biševca i zakazivanje hitne sjednice Skupštine

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ispred zgrade Opštine grada Novog Pazara održana je vanredna konferencija za medije povodom predaje zahtjeva odborničkih grupa Stranke pravde i pomirenja i Stranke demokratske akcije Sandžaka, da se zakaže hitna sjednica Skupštine grada Novog Pazara sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je izvještaj gradonačelnika u vezi sa preuzetim i planiranim, preventivnim, operativnim i drugim mjerama na zašiti života i imovine građana Novog Pazara, a u vezi sa poplavama u Novom Pazaru.

Odbornica Stranka demokratske akcije Sandžaka Dinheta Pulić podsjetila na poplave kojima je jučer pogođen Novi Pazar, a zbog kojih je došlo do gubitka ljudskih života i ogromne materijalne štete.

„Ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana uzrokovano je neodgovornim odnosom, te nesposobnošću organa grada Novog Pazara da preventivnim djelovanjem i blagovremenim preduzimanjem odgovarajućih mjera, zaštiti građane, njihove živote i imovinu. Shodno tome , smatramo neophodnim da skupština grada održi vanrednu sjednicu u vezi s ovim pitanjem i da gradonačelnik odbornicima, građanima i javnosti u Novom Pazaru podnese izvještaj i pruži informacije o preduzetim mjerama i razlozima nepreventivnog djelovanja, što je dovelo do ugrožavanja sigurnosti građana i tragičnih posljedica.“

Naglasila je da se od gradonačelnika Nihada Biševca traži da zbog objektivne odgovornosti u pogledu ugroženosti građana Novog Pazara, njihovih života i imovine, hitno podnese ostavku i mandat gradonačelnika vrati skupštini grada i građanima Novog Pazara.

„Gradonačelnik Novog Pazara shodno svojim zakonom, utvrđenim pravima i obavezama, najodgovorniji je za stanje opšte sigurnosti građana i uslove življenja. Više događaja nekoliko godina unazad koji su tragično okončani gubitkom života građana Novog Pazara, kao što su požar u zgradi Bor 29.08.2018. godine, kada su dvije osobe izgubile život a osam je teže povrijeđeno, stradanje učenice u Muru 12.12.2022. godine i utapanje u rijeku Trnavicu dva građanina 19.01.2023. godine, obavezuje gradonačelnika da preuzme odgovornost, te da iz objektivnih, moralnih i političkih razloga podnese ostavku. Građanima Novog Pazara treba odgovoran gradonačelnik koji radi, rukovodi i djeluje u korist građana Novog Pazara i koji je sposoban da na teritoriji grada Novog Pazara osigura ličnu i imovinsku sigurnost za sve građane. Imajući u vidu sve navedeno, smatramo da Nihad Biševac treba bez odlaganja da podnese ostavku na mjesto gradonačelnika Novog Pazara.“

Gradonačelnik Novog Pazara u telefonskom razgovoru za Sandžak televiziju kazao je da se nalazi na terenu, obzirom da je inicijativa tek predata, da još uvijek nije upoznat sa sadržajem iste, te da će se javnosti obratiti nakon što se upozna sa sadržajem inicijative.

(SANA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img