Muftija Dudić: Otvoreni smo za razgovore, ali od vraćanja jedinstva Islamske zajednice zasad nema ništa

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ništa nije ispunjeno od prilika koje je Mešihat Islamske zajednice ponudio svima koji su učestvovali u njenom razbijanju 2007. Godine.  Bolna rana za čije izlječenje nije dovoljna samo jedna strana.

– Nažalost, zasad od vraćanja jedinstva islamske zajednice nema ništa I ne treba se zavaravati. Ipak, nećemo odustati, ustrajavat ćemo I raditi na tome. Pitanje raćanja jedinstva islame zajednice bit će shodno normativnim aktima Mešihata islamske zajednice I na organima IZ, kaže muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

O ovome se, poručuje, na drugom mjestu ne može odlučivati.

– Može se razgovorati ali ne dogovarati. Svi koji mogu da pomognu su dobrodošli ali neće se odlučivati ni u jednoj političkoj partiji, organizaciji ili na nekom drugom mjestu.

Postavlja se I pitanje, s kim bi se uopšte razgovaralo kad postoje četiri struje, jedna u Novom Pazaru, dvije u Beogradu I jedna u Tutinu.

– Tamo je, to što je napravljeno, takozvana zajednica, podijeljeno u četiri kolone. Ne znate s kim biste razgovarali. Jel s onim koji je izabran za nekakvog parareisa, pa je podnio ostavku ili s onima koji su ga izbacili  pa više nije to za šta je bio navodno biran.

U priči o jedinstvu nema nikakvog ujedinjena, kako  neki kažu.

– Treba govoriti o povraćaju odbjegličke grupacije unutar legalnog I regularnog sistema.

– Bit ću najsretniji čovjek kad se to desi ali hoću I ovog puta da budem vrlo iskren. To je samo bacanje nekakvih praznih obećanja. Oni nisu spremni niti voljni jer njihovi nalogodavci njima ne dozvoljavaju da se vrate u legalan sistem. Ovoj zajednici niko ne određuje kakva će biti I ovom zajednicom niko ne upravlja. Ovom zajednicom upravlja se na organima shodno normativnim aktima.

Na pitanje, koliko je bitno uključenja za rješavanje najvažnijeg pitanja, imajući u vidu da su u njeno razbijanje bile uključene structure Dijaneta, odgovara.

– Svi dobronamjerni koji mogu da pomognu I stanu iza onog što pričaju, spremni smo na našim organima donijeti određene odluke bezuslovno

Odgovara i šta ukoliko bi se u priču o jedinstvu uključio Rijaset IZ u BiH.

– Reisu-l-ulema je naš vrhovni poglavar, jedna smo zajednica I sve što ćemo raditi radimo u dogovoru s reisu-l-ulemom I svojom zajednicom u Sarajevu.

Ističe I da je svaka vrsta zbližavanja među političarima prihvatljiva ako je od interesa za bošnjački narod.

– Zamolio bih, neka se oni bave BNV- obrazovanjem, jezikom, informisanjem, kulturom. Ako se time budu bavili svima će nam biti dobro.Ako će da se nadgornjavaju  o Islamskoj zajednici, njihova oblast to nije.

– Bilo bi najbolje kad bi Sulejman Ugljanin javno izašao da kaže, ne znam šta me snašlo 2007. Godine I javno tražim institucionalni halaluk za glupost koju sam rekao da Mešihat više ne postoji.

– Ako on nema snage bilo bi korektno da se jednom odlukom u BNV kaže da se odriču te takve izjave čovjeka koji je tad bio na čelu BNV.

Od izuzetnog je značaja za Bošnjake  svako zbližavanje BNV SPP I SDA, kao I SDP-a.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img