Muftija Dudić: Nema manipulisanja vakufskom imovinom, agencije za hadž i umru i halal standard klasična su zloupotreba

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Iz intervjua predsjednika Mešihata, muftije dr. Mevluda ef. Dudića izdvajamo – Kako komentira  navode o navodnoj  zloupotrebi vakufske imovine, kako komentira organiziranje Hadža i Umre mimo institucije i kakav je stav o novoosnovanoj Agenciji za certificiranje Halal Standarda.

Ima li manipulisanja vakufima?

– Ne, ni u kojem slučaju. Svi koji govore da se zloupotrebljavaju vakufska dobra I vakufska imovina nakrivo su nasađeni.

– Bilo je prije nekoliko dana da su određeni politilčari govorili da određena partija, Stranka pravde I pomirenja konkretno, koristi. Prije osam godina napravili su ugovor, tražili lokal od zajednice, po jasno utvrđenim principima I pravilima. I druge stranke neka se pojave, nek zatraže bez ikakve dileme neće imati problema. Ako bismo gledali ko kojoj političkoj partiji pripada od onih koji koriste naše objekte mislim da bi većina bila izvan Stranke pravde i pomirenja.

Dio javnosti reagovao je i po pitanju novih turističkih agencija za organizovanje hadža I umre koje su pokrenuli ljudi bliski Islamskoj zajednici čime su djelimično ušli u polje njenog djelovanja.

– Stav Mešihata po pitanju takvih turističkih organizacija I svih drugih koje su nastale a bave se djelatnosti koja prvenstveno pripada Islamskoj zajednici je da smo protiv. Nikada ih nećemo podržati I smatramo da je zloupotreba.

– Islamska zajednica ne stoji iza pojedinaca koji organiziraju umru I hadž I to je njihova privatna stvar.

Odgovara i da li je za Islamsku zajednicu prihvatljivo osnivanje još jedna agencije Halal standard, a koja nije vezana za IZ-u

– Pojavljivanje nove halal agencije klasična je zloupotreba. Skrećem pažnju, ako se to desilo, i upozoravam muslimane da se s tim ne poigravaju.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img