Ministar Đerlek posjetio Regionalnu razvojnu agenciju Sandžaka “SEDA”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ministar u Vladi Republike Srbije Edin Đerlek koji je zadužen za ravnomjerni regionalni razvoj, posjete Regionalnim agencijama započeo je posjetom Regionalnoj razvojnoj agenciji Sandžaka “SEDA” u Novom Pazaru, koja je prva od 17 akreditovanih regionalnih agencija u Srbiji.

Ministar Đerlek je tom prilikom istakao da je sa direktorom ove razvojne agencije imao vrlo konstruktuvan razgovor, te da se razgovaralo o različitim vidovima saradnje.

“Šta je to što Regionalna agencija može ponuditi kabinetu, u smislu analize stanja prijedloga vezano za projekte koji se mogu realizirati kratkoročno i dugoročno, i šta je to što Ministarstvo, odnosno cabinet može ponuditi agenciji kako bi ona radila u punom kapacitetu, budući da je suočena sa ogromnim izazovima koje imamo u Sandžaku. Inače, agencija je nadležna za grad Novi Pazar, za opštine Sjenica i Tutin. Razgovarali smo naravno i o investicijama, pogotovo u ovim otežanim infrastrukturnim okolnositm u kojima se nalazimo. Dakle, šta je to što je moguće dovesti od investitora u nekom kraćem period i šta je to što je moguće planirati da bi doveli nekog ozbiljnog investitora u budućnosti. Naravno ovo su samo inicijativni razgovori, jedan inicijativni sastanak. Ja u planu imam da posjetim sve Regionalne agencije u Srbiji i da intenziviramo komunikaciju kako bi to bila jedna nova stranica u pogledu rješavanja problema ravnomjernog regionalnog razvoja.”

Direktor Regionalne razvojne agencije SEDA se zahvalio ministru Đerleku što ih je posjetio i dao im motivaciju za dalje napredovanje.

“Mi smo danas razgovarali o konkretnim nekim projektnim prijedlozima i idejama, o investicijama, o dovođenju stranih investitora u naš kraj, o raznim projektima u raznim oblastima, od zdravstva, zaštiti životne sredine koja je gorući problem u Novom Pazaru i okolnim opštinama. Planirat ćemo neke projekte i u toj oblasti kako bismo smanjili zagađenje u Novom Pazaru, ali i u drugim oblastima kao što su poljoprivreda, razvoj turizma, razvoj ekonomije. Složili smo se da je ekonomija glavni pokretač razvoja ne samo ovog kraja već i Republike Srbije u cjelini ali i uopšte bilo koje zemlje koja želi da se razvije i da smanji broj nezaposlenih u svom kraju. Mi smo, nadam se, uspješno predstavili rad naše agencije koja postoji od 2002. godine i koja godinama unazad radi na pripremi i realizaciji projektnih prijedloga.”

Iz Regionalne razvojne agencije SEDA istakli da se nadaju da će u skorije vrijeme potpisati i sporazum o saradnji koji ćer precizirati neke konkretne mjere koje će biti vidljive za građane i građanke Novog Pazara, Tutina i Sjenice.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img