Dr. Fehratović zahtjevao: Formirati redakciju na bosanskom jeziku u sklopu RTS-a

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik SPP-a dr. Jahja Fehratović u obraćanju u Parlamentu R. Srbije potencirao je formiranje redakcije na bosanskom jeziku u okviru RTS-a. Krajnje je vrijeme da i manjinski narodi imaju pravo na informisanje na svom jeziku.

“Treba više sadržaja manjinskih naroda i zajednica na Javnom servisu. Koliko je meni poznato – osim emisije “Građanin” nijedna druga emisija ne tretira u najvećoj mjeri pripadnike manjinskih zajednica, njihove probleme, pozitivne priče, posebno kulturne događaje i sadržaje a svaka od tih zajednica ima itekako kvalitetno šta i da pokaže i ponudi u sadržajnom smislu. To na kraju dovodi do toga da se mi što bolje, kvalitetnije upoznajemo i da na taj način dovodimo pravu sliku R. Srbije u etar kao multietničke i multikulturalne države svih građana na ovome prostoru. Također, mnogo smo puta govorili do sada o neophodnosti formiranja redakcija na jezicima manjinskih naroda i ja ću iskoristiti ovu priliku da još jednom podsjetim da je nama kao Bošnjacima jako važno da se formira redakcija na bosanskom jeziku. Nije imalo baš sluha za takvo nešto. Bile su razne vrste razgovora, dogovora, pa onda i osporavanja, a evo, obzirom da se vodi Javna rasprava i o Javnom servisu, mislim da je ovo prilika da se formira redakcija na bosanskom jeziku, a što da ne i na jezicima drugih manjinskih naroda. Evo, kao pozitivan primjer – Radio televizija Vojvodine”, kazao je dr. Fehratović.

Osudio i pritiske na REM, ali i pozvao ovu instituciju da zaštiti dostojanstvo javnih ličnosti i svih ljudi protiv kojih se vode određene medijske hajke. Jednaki aršini za sve – istakao je dr. Fehratović.

“Osuđujem pritiske na REM i kao čovjek i kao narodni poslanik. Osuđujem pokušaje i iscrtavanja fašističkih simbola na objektima, kućama pojedinih rukovodioca REM-a i hajku koja se sprovodi. Isto tako – mislim da to REM-u može biti od koristi ta hajka zato što se sada stavljaju u kožu svih nas javnih funkcionera koji smo vrlo često izloženi hajci u raznim vrstama medija. REM je tada trebao reagirati i treba reagirati kako kako bi sačuvao dostojanstvo svaog čovjeka, a posebno javnog funkcionera. Ja ću podsjetiti na 2016. godinu kada su upravo neki mediji sprovodili strašnu medijsku hajku protiv SPP-a i rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića. Kada su pozivali da se država obračuna sa Zukorlićem i sa nama, da se šalje žandarmerija i policija na Novi Pazar. Nije tada REM imao sluha da to prekine, već je to uradio predsjednik države Aleksandar Vučić, na čemu su mu Bošnjaci zahvalni, kada je rekao: “Hoćete vi da mi šaljemo vojsku u Novi Pazar, pa da Zukorlić prikuplja svoje ljude pa da onda izazivamo krvoproliće”. Ovo govorim samo zato što trebamo imati jednake aršine. Svaku hajku na svakog čovjeka, posebno javnog funkcionera trebamo osuđivati i zaštititi slobodu medija”, kazao je dr. Fehratović.

Osvnuo se i na odabir sudija u Novom Pazaru, pozdravljajući reciprocitet prema strukturi stanovništva.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img