U OŠ “Avdo Međedović” realiziran sat programiranja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Osnovna škola “Avdo Međedović” je i ove godine sa svojim učenicima podržala svjetsku manifestaciju pod nazivom “Čas programiranja”.

Učenicima različitih predznanja, čak i onima koji nemaju nikakvo predznanje, je na raspolaganju aktivnost jednog časa programiranja, kroz koju mogu da nauče osnove programerskog razmišljanja i da zavole programiranje.

“Sat programiranja je svjetska globalna akcija koja se obilježava u decembru svake godine, počev od 2013. godine kada je i naša škola prvi put učestvovala. Cilj akcije jeste promoviranje programiranja od ranog školskog uzrasta kroz razne aktivnosti gdje mi na dopadljiv način promoviramo programiranje koje se izučava kako u redovnoj nastavi tako i u vannastavnim aktivnostima. Pokušavamo da približimo učenicima šta to znači biti programer i jednostavno da ih podstaknemo da se nije teško baviti time ako se zaista voli i posvećeno radi.”, ističe Ajsela Hadžiahmetović

U školama se programiranje izučava od 5. razreda kroz predmet informatika i računarstvo, a kroz predmet digitalni svijet od 1. do 4. razreda.

“Ako se radi, ako se nastava realizuje i ako se posvećeno radi na tome, lako se prepoznaju talenti zato što program nastave i učenja to i obezbjeđuje. Učenici skoro pola godine rade programiranje, tako da je dovoljna posvećenost što se tiče nastavnih sadržaja, čitava jedna najduža nastavna tema u toku školske godine kako iz digitalnog svijeta tako i iz informatike i računarstva. Naša škola se može pohvaliti time da su efekti podsticajnog djelovanja za buduće programere to da u svakoj generaciji i odjeljenju ima talentovanih učenika za IT. U Gimnaziji mi imamo naših učenika a prima se svake godine najviše do 20 učenika.”

Naglašava da informacione tehnologije razvijaju kod djece logičko razmišljanje i uče ih kako da kreiraju nove tehnologije, a ne samo da ih koriste. Osnovno znanje iz oblasti tehnologija je neophodno, kako bi se učenici na vrijeme pripremili za budućnost.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img