Home Gradovi Novi Pazar U OŠ “Avdo Međedović” realiziran sat programiranja

U OŠ “Avdo Međedović” realiziran sat programiranja

212

Osnovna škola “Avdo Međedović” je i ove godine sa svojim učenicima podržala svjetsku manifestaciju pod nazivom “Čas programiranja”.

Učenicima različitih predznanja, čak i onima koji nemaju nikakvo predznanje, je na raspolaganju aktivnost jednog časa programiranja, kroz koju mogu da nauče osnove programerskog razmišljanja i da zavole programiranje.

“Sat programiranja je svjetska globalna akcija koja se obilježava u decembru svake godine, počev od 2013. godine kada je i naša škola prvi put učestvovala. Cilj akcije jeste promoviranje programiranja od ranog školskog uzrasta kroz razne aktivnosti gdje mi na dopadljiv način promoviramo programiranje koje se izučava kako u redovnoj nastavi tako i u vannastavnim aktivnostima. Pokušavamo da približimo učenicima šta to znači biti programer i jednostavno da ih podstaknemo da se nije teško baviti time ako se zaista voli i posvećeno radi.”, ističe Ajsela Hadžiahmetović

U školama se programiranje izučava od 5. razreda kroz predmet informatika i računarstvo, a kroz predmet digitalni svijet od 1. do 4. razreda.

“Ako se radi, ako se nastava realizuje i ako se posvećeno radi na tome, lako se prepoznaju talenti zato što program nastave i učenja to i obezbjeđuje. Učenici skoro pola godine rade programiranje, tako da je dovoljna posvećenost što se tiče nastavnih sadržaja, čitava jedna najduža nastavna tema u toku školske godine kako iz digitalnog svijeta tako i iz informatike i računarstva. Naša škola se može pohvaliti time da su efekti podsticajnog djelovanja za buduće programere to da u svakoj generaciji i odjeljenju ima talentovanih učenika za IT. U Gimnaziji mi imamo naših učenika a prima se svake godine najviše do 20 učenika.”

Naglašava da informacione tehnologije razvijaju kod djece logičko razmišljanje i uče ih kako da kreiraju nove tehnologije, a ne samo da ih koriste. Osnovno znanje iz oblasti tehnologija je neophodno, kako bi se učenici na vrijeme pripremili za budućnost.

Previous articleOdržana komemoracija rahmetli dr. Suadi Tutić
Next articleObilježen Međunarodni dan arapskog jezika na FIS-u