Veliki protest građana u Muru – Ustrajat ćemo u zahjevima dok nam djeca ne budu sigurna

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Preko hiljadu i po građana Novog Pazara, iz naselja Mura ali i ostatka grada, okupio se na mirnom protestu na mjestu nedavne pogibije djevojčice Melise Zećović kako bi zatražili od nadležnih da se ovakve nesreće više ne ponavljaju.

U ime građana Mura obratili su se Haris Ibrahimović i dr. Hako Bihorac. Oni su predočili su svoje zahtjeve za rješavanje problema. Zatražili su postavljanje trotoara, video nadzora, usporivača brzine odnosno ležećih policajaca i saobraćajne signalizacije. Prisutni su tražili i da se bahati vozači strožije kažnjavaju.

Organizatori istakli da je samo u posljednjih godinu dana na dionici Novi Pazar – Kruševački most stradalo šest osoba, a na dionici u Muru dvije.

Ukazali i na nerad nadležnih organa koji traje decenijama. Poručili da ovo nije “prolazni protest” već će u zahtjevima ustrajati dok ne budu ispunjeni. Poruka skupa je da je bezbijednost pješaka u Novom Pazaru ugrožena ne samo u Muru, već i u naseljima kao što su Selakovac, Pašino Gumno, Lukare, te posebno u blizni škola gdje su trotoari uzurpirani.

Protestu je prisustvovao i otac tragično nastradale Melise koji je rekao da “nešto mora da se pod hitno učini jer nikom ne želi ono što se njemu desilo”.

„Jeste sudbina od Allaha da on ide tom brzinom, mogao je i da ide brže i da onda prođe ali Allah je tako odredio, još kad se rodila toliko joj je vijeka odredio ali bahatost vozača ovome doprinosi i ja to najviše osuđujem. Tražimo da se obilježe pješački prelazi, policija da radi svoj posao. Mi svi znamo gdje se oni nalaze a toliko ih ima. Ja sam došao sa sela i žao mi je što moram ovo da pričam, kod nas dolaze i kontrolišu nas po selima i njivama a gdje su ovdje, gdje su? U kahve, u kafane. Ko ima para časti ga, ko nema ništa i najviše se o nama, o toj srednjoj klasi sve lomi, a ovi što im daju u džep, propuštaju ih. Eto ima snimaka kojom brzinom se ovdje vozi, je li se pozvao taj vozač koji snima ko će brže da vozi? Niko ga nije pozvao a znaju ko je, znaju. Pravosuđe i vlast su u ovom slučaju glavni.“

Nakon protesta koji je uključivao blokadu magistrale u trajanju od 45 minuta, građani su se mirno razišli.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img