Home Rubrike Društvo Zdravstveni radnici najmanje birnu o svom zdravlju

Zdravstveni radnici najmanje birnu o svom zdravlju

87

 

Uspjeh je ako se u nastojanjima zdravstvenih radnika da govore o prevenciji i pruže priliku za obavljanje preventivnih ginekoloških, kao i pregleda dojki okupi 150 žena na jednom mjestu s obzirom na podatak da se u čitavoj Srbiji obavi oko sto takvih pregleda godišnje.

Da je bio neki koncert zabavne ili narodne muzike, politički skup ili da su bile babine, svadba, sve bi žene bile tu. Žene zaboravljaju na svoje zdravlje. Nama to mnogo teško pada jer se mi bavimo preventivom. Naša ustanova bavi se i zdravstveno-vaspitnim radom. Naša uloga je da podignemo svijest naših žena o značaju njihovog zdravlja. Preventivni pregledi su spas da bi kvalitetno i dugo živjeli, ističe dr. Majda Iković portparol Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar

Odgovarajući na pitanje šta je sa zdravstvenim radnicima, dr. Selma Bihorac, kaže

-Svima se čini da je nama tu sve ispred kuće i mamografija i Dispanzer za žene. Ali, i tu je mali obuhvat pogotovo kad se radi o mamografiji, Papa testu, FOB testu. Htjeli smo obuhvatiti predškolske ustanove, pa ostale i u svemu zaboravljamo naš koleginice mada je i ta tribina u planu. Svakako, i na lokalu i na nivou države uopšte taj skrining je mali. On je 6 posto a da bi bio uspješan treba iznad 75.

 

Previous article“Noć knjige” omiljena manifestacija ljubitelja čitanja
Next articleVULKANOVA PRAZNIČNA ČAROLIJA – Na više od 600 naslova i do 60% popusta