Fehratović i Redžepović odgovorili Imamoviću – Umjesto da se napadamo, trebamo zajedno raditi na rješavanju problema Bošnjaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanici Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović i Zaim Redžepović reagirali su na optužbe poslanika SDA Sandžaka Enisa Imamovića koji je kazao da riječ u Skupštini Srbije mogu dobijaju samo Bošnjaci koji hvale režim. On kazao da se “sva tri mjesta za samostalne poslanike” za skupštinsku raspravu dodjeljuju poslanicima koje je nazvao “režimski predstavnici Bošnjaka”.

Dr. Fehratović je na konferenciji za novinare kazao da u Skupštini Srbije ima 15 samostalnih poslanika, te da riječ dobijaju oni koji “budu vrijedni i ažurni”.

– Da bi ste to mogli da se obratite kao samostalni poslanik morate biti vrijedni, morate na vrijeme predati svoje prijave za riječ, biti ažurni i to ne možete jednostavno postići tako što ćete od svoje kuće iz Novog Pazara očekivati da će drugi svi biti lijeni i da će čekati da vi dođete to Narodne skupštine i da na taj način postignete to da imate pravo govoriti. Dakle, žao mi je što je narodni poslanik Imamović stekao dojam pogrešan, ipak se ovdje radi o vrednoći, ipak se ovdje radio o tome da narodni poslanici Stranke pravde i pomirenja budu od početka do kraja u kontinuitetu Narodnoj skupštini. Da uvijek neko od naših narodnih poslanika jeste u plenumu, u sali i da pratimo sve ono što se događa i ne dozvoljavajući da bilo što što je interesu bošnjačkog naroda i građana Republike Srbije ne bude na valjan način tretirano.

Dr. Fehratović iskoristio priliku da Imamoviću objasni na koje sve načine može dobiti priliku da se obrati u Narodnoj skupštini.

– Žao mi je što gospodin Imamović ne koristi sve mehanizme koji su mu na raspolaganju kao samostalnom poslaniku. Evo da ga poručim da uprkos tome što se nije prijavio za riječ, nije uspio, što nije bio vrijedan, što nije došao na vrijeme u Narodnu skupštinu, ima mogućnost i danas, ovoga momenta da iskoristi ovih pet minuta po amandmanima kao samostalni narodni poslanik da se obrati, da kaže to što ima da kaže, ali zato mora da uđe u plenum, zato mora da prisustvuje zasjedanju Narodne skupštine i zato mora da bude aktivan. Ne može mu niko od nas biti kriv zato što ne iskoristi to vrijeme, evo i ovoga momenta po bilo kome amandmanu kao samostalni narodni poslanik može to da uradi i apsolutno niko mu to ne može spriječiti. Niti bošnjački narodni poslanici, niti predsjednik Narodne skupštine, niti njegovi potpredsjednici.

Dr. Fehratović se osvrnuo djelovanje SDA i njenih poslanika u prethodnim mandatima.

– Sjetit ćete se da su i oni bili dio ovih skupštinski većina. Sjetit ćete se da su oni i na republičkom, ali na lokalnim doveli do toga da aktuelni Ustav Republike Srbije izglasa, sjetit ćete se da su oni glasali za Zakon o izjednačavanju partizana i četnika. Podsjeti ću i na to da su insistirali da se izglasa ona deklaracija o zločin u Srebrenici, a onda se sjetili kad su postali opozicija da traže da se glasa o  deklaraciji o genocidu u Srebrenici.

Dr. Fehratović se osvrnuo i na optužbu da su oni “režimski Bošnjaci”.

– To je uvreda za svakoga čovjeka, za svakog pripadnika bilo kog naroda, ne želim da kažem ni za jednog čovjeka da je podijeljen na ovaj ili onaj način, ali ću isto tako kazati da su oni sa tom SNS strankom na vlasti u Priboju, da su sa tom SNS strankom na vlasti u Tutinu, da su bili jako dugo i na republičkom nivou vlast sa SNS-om i da tada bogami su malo drukčije govorili o toj stranici i od takvom jednom režimu. Isto kao što nije dobro da se mi ovdje dijelimo na ove ili one Bošnjake i ono što je pokušao Imamović sa ovom manipulacijom, sa pokušajem da na neki način ponizi predstavnike bošnjačkog naroda koji evo i ovom sazivu na svaki pokušaj ponižavanja dostojanstva bilo kog čovjeka, posebno bošnjačkog naroda, bez obzira strane dolazi reagiraju dostojanstveno, časno i pošteno.

Dr. Fehratović pozvao na formiranje platforme koja će podrazumijevati ukupno jedinstvo bošnjačkog naroda.

– U istom danu se dogodi da predsjednik te stranke u Novom Pazaru, Ugljanin poziva na to da svi bošnjački poslanici formiraju jedan poslanički klub ovdje i da se bore za interese Bošnjaka u Republici Srbiji u istom tom danu, odmah poslije te njegove konferencije, njegov narodni poslanik sa ovoga mjesta pokušava da obezvrijedi i uvrijedi bošnjačke narodne poslanike. Očigledno tu ima nekakvih problema, očigledno ima nekakvih problema na relaciji Ugljanin-Imamović ne znam šta je u pitanju, ali ih kao narodni poslanik i kao Bošnjak pozivam da iskoristimo ovo što nas ima osmero u Narodnoj skupštini, da sjednem da dogovorimo o tome šta su našli zajednički interesi kada su pitanju Bošnjaci. Ne moramo koristiti i ovu poziciju da pokušavamo unižavati jedni druge, dajte da sjedemo da se dogovorimo oko zajedničke platforme kako bismo iskoristili ovo što nas je narod poslao ovdje da učinimo što više koristi. Dakle, potrebna nam je platforma koja će podrazumijevati ukupno jedinstvo bošnjačkog naroda, a prije ostaloga jedinstvo oko Islamske zajednice u Srbiji, oko jedine legitimne i legalne institucije vjerskoga određenja muslimana u ovoj državi.

Narodni poslanik Zaim Redžepović pozvao Imamović na zajedničko rješavanje problema Bošnjaka.

– Jesam iznenađen reakcijom kolege Imamovića i da vam pravo kažem nisam je očekivao. Nisam razumio da je Parlament R. Srbije mjesto gdje ćemo se mi Bošnjaci međusobno optuživati, gdje ćemo jedni druge nazivati takvim imenima. Prosto ne mogu da vjerujem da je on, on koji je bio u koaliciji sa svim mogućim strankama našao da nas trojicu naziva režimskim Bošnjacima. To je nepristojno, to je nekulturno, to nije bošnjački, a to nije ni ljudski. Gospodin Imamović je pogriješio i želim da to tretiram na takav način, ali hoću i sa ovoga mjesta da mu bude jasno ne treba on meni da se obraća iz bilo kojeg hodnika, on mene može da vidi kad god hoće i mi možemo da popijemo kahvu, mi možemo da razgovaramo o problemima u Sandžaku, mi možemo da zajednički radimo da ih rješavamo. Nema režimskih Bošnjaka danas, možda je to njemu ostalo iz vremena kada je on uživao u tome ili nije ni on bio to, uopšte nije važno, ali hajde da zajednički radimo i pozivam sve bošnjačke političare i narodne poslanike da gdje god možemo nađemo zajednički interes i radimo zajedno u korist našeg naroda. Ja razumijem frustraciju Imamovića, on je neko ko sa svojoj strankom upravlja u mom gradu (Tutinu) više od 30 godina, tamo nema ni Doma kulture jer su ga prodali, tamo nema ni hale sportova, tamo rijeka ubija djecu, tamo ni voda nije za piće i umjesto da zajedno tražimo način da se sve to gradi, da se sve to napravi, on je  našao da probrojava krvna zrnca i proglašava Bošnjake ovakvima ili onakvima. Nadam se da shvata da je pogriješio i tom kontekstu očekujem da će se ispraviti, pa da zajedno radimo za bolje onih ljudi koji su nas ovdje poslali.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img