Redžepović – Budžetska sredstva treba usmjeriti prema Sandžaku

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sjednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o prijedlogu budžeta za 2023. godinu nastavlja se i danas. Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Zaim Redžepović kazao da značajna budžetska sredstva treba usmjeriti prema Sandžaku, te ih uložiti u izgradnju infrastrukture i dovođenje investitora.

Bez obzira na teškoće koje su lako predvidive, rast stranih investicija u budućnosti će bilježiti rast i to je jako važno, pa u tom kontekstu želim da podvučem da u budućem periodu neka od velikih investicija završi negdje na prostoru od Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Sjenice, preko Tutina do Novog Pazara. Dobro bi biloda ozbiljan investitor dođe tamo i mi ćemo sa našim prijateljima iz koalicije raditi na tome. Ne znam da li je vama poznato, ali mi odavno već govorimo o tome da je potrebno i neophodno da se nastavi željeznička pruga od Raške prema Novom Pazaru. Razgovaraćemo sa svima sa kojima treba i drago mi je da je ministar Vesić tu i on ima ozbilja sredstva za njegovo ministarstvo i siguran sam da će uraditi mnogo dobrih stvari za prostor za koji ja govorim i odakle ja dolazim, ali nama je jako važno da se u dogledno vrijeme, ako ne sada onda čim prije, da se ta željeznička pruga nastavi. Važno nam je i da se mom Tutinu, odakle ja dolazim, iz rezervi, od novca sa kojim raspolaže, recimo, ministarstvo za javna ulaganja, gdje se radi o 20 milijardi dinara investicija, a trošiće se novac za projekte u prosvjeti, zdravstvu, sportu, kulturi, nađemo način da dio tog novca završi i napravimo u Tutinu recimo jednu halu sportova. Ne znam da li znate – mi to tamo nemamo, iako se godinama pominje. Imamo i drugih problema – mi tamo nemamo sud niti tužilaštvo. Tu su sudske jedinice. Problem je i voda za piće. Tamo i banke odlaze. Evo Komercijalna banka sada ide. Prije 7-8 godina imali smo 7 banaka, a sada imamo 2, a poljoprivrednici uglavnom koriste ove banke i imaće sada problem kako dalje. Dakle, nadam se da ćemo mi zajedno sa našim koalicionim partnerima raditi na rješavanju ovih problema.

Redžepović istakao da je budžet uravnotežen i da zaslužuje apsolutnu podršku.

– Što se tiče budžeta – želim da kažem da su jasna i vidljiva tri stuba bez kojih ništa ne bi imalo smisla. Jasno je da postoji intencija da se očuva životni standard građana R. Srbije i to je jako težak i najvažniji zadatak. U tom kontekstu imamo povećanje penzija, plata u Javnom sektoru, imamo povećanu i minimalnu zaradu. Ja sam to na taj način razumio, to je sve potrebno kako bismo imali ozbiljan životni standard i kako bismo napredovali u tom smislu. Naravno da se može govoriti o tome da li je više novca trebalo uložiti u prosvjetu ili zdravstvo, pa i u vojsku – ali zbog toga postoji vlast i zbog toga su ljudi izabrani da vode zemlju i oni vode računa o tome. U tom dijelu mi nemamo primjedbi i smatramo da je to dobro. Drugi stub – infrastrukturni projekti. Jasno je da se ne odustaje od velikih kapitalnih investicija, nastavlja se rad na autoputevima i to je nešto što je također argument zbog čega ćemo mi i podržati ovaj budžet. Jako nam je važno da se sa tim nastavi i to smatramo dobrim stubom ekonomske politike. Treći stub je energetika i s’ obzirom na sve okolnosti koje postoje bilo mi je jako važno i čuo sam to na Javnom slušanju da mi zapravo imamo rezerve za nabavku gasa i električne energije. To je presudna informacija, jer vrijeme koje nailazi ne treba biti nekakav ekspert pa da se predvidi da će biti potrebno da se interveniše i reaguje. Važno je da ćemo mi imati čime da intervenišemo i da reagujemo i to je jako važno za sve građane R. Srbije.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img