Zukorlić gost emisije “Posmatranje”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić bio je gost emisije Posmatranje u kojoj se govorilo o aktualnim pitanjima.

Zukorlić se osvrnuo na učestvovanje u odboru za Stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji i govoru u Evropskom parlamentu.

– Javnost nije upoznata sa time da sam tri sata proveo u razgovoru Europarlamentarcima gdje sam ih upoznao sa položajem i problemima sa kojima se susreću Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji.

On je potvrdio da je položaj Bošnjaka danas bolji u odnosu na period do 2014. godine. Kao glavne razloge, Zukorlić navodi, prestanak neprijateljstva prema Islamskoj zajednici u Srbiji i muslimanima koji su je branili, te mogućnost restitucije – povratka imovine Islamskoj zajednici.

Zukorlić naveo i da položaj Bošnjaka danas nije “zlatan”.

– Mi još nemamo veliku investiciju u Sandžaku. Infrastrukturno smo zapostavljani decenijama unazad. Nezaposlenost, iseljavanje, u državnoj ustanovi neproporcionalna je zastupljenost Bošnjaka…

Zukorlić istakao da se na političkoj sceni dešava zaokret u odnosima između SPP-a i R. Turske.

– Prije smo imali zatvorena vrata kada je u pitanju Turska, sada su nam se ta vrata otvorila. Saznali smo da su neki politički faktori iz Sandžaka nas prijavljivali organima R. Turske da smo ispostava FETO organizacije. Što je neistina i kada smo Turcima kazali da sa FETO nikakve veze nemamo, niti smo ikada imali, oni su bili na neki način iznenađeni i onda je došlo do saradnje.

Na pitanje šta će Bošnjaci imati od saradnje SNS-a i SPP-a Zukorlić je naveo autoput kroz Sandžak, kliničko-bolnički centar, te vraćanje vakufske imovine Islamskoj zajednici.

Predsjednik SPP-a ponovio stav da je za muslimane jedina legalna i legitimna Islamska zajednica u Srbiji na čelu sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. On je i ostale političke faktore pozvao da svoju podršku daju IZ u Srbiji.

– Itekako je važno vratiti jedinstvo Islamskoj zajednici kakvo je bilo prije 2007. godine, a ono može da se ostvari po različitim modelima koji će prihvatiti rukovodstvo IZ-e. Znam da je jedan od modela koji Islamska zajednica razmatra jeste da ti imami koji su 2007. godine napustili Islamsku zajednicu vrate u sistem i da nastave da djeluju kao jedna Islamska zajednica. Ja pozivam SDA i SDP da napravimo historijski iskorak, da sjednemo i da potpišemo da za nas kao bošnjačke stranke postoji jedna jedina Islamska zajednica u Srbiji i da je svi doživljavamo kao svoju. Prirodno je da jedinstvenu Islamsku zajednicu svi podržimo, na taj način bi ojačali i prava muslimana u ovoj državi.

Tema emisije bili su i nedavno održani izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće. Zukorlić kazao da je lista SPP-a osvojila najviše bošnjačkih glasova.

– SDP je dobio preko 700 glasova iz Srbije i to iz mjesta u kojima ne žive Bošnjaci, od Čoke, preko Baća do Ljubovije. Ako oduzmemo te glasove, mi kao stranka imamo najviše glasova.

Zukorlić kazao da razgovaraju sa ostalim listama oko pravljenja nove većine u Vijeću, ali da u tim razgovorima insistiraju na programu koji su predstavili tokom predizborne kampanje.

– Insistiramo da BNV bude otvoreno kako za medije, tako i za građane. Da nema fiktivnih projekata. Da nastava na bosanskom jeziku bude u fokusu…

Zukorlić se osvrnuo i na novu-staru vlast u tutinskoj opštini.

– Koalicija koju su SDP i Bajro Gegić napravili sa SDA to je razočaralo široke mase građana u Tutinu. Zato što su mogli da naprave dogovor sa nama, jer im je SPP dala dvije opcije da se napravi nova većina. Jedna je bila da predsjednik opštine bude iz njihovih redova, a 2/3 funkcija da bude SPP, a druga opcija je bila da predsjednik opštine bude iz redova SPP-a, a da 2/3 funkcija pripadnu njima. Samo lud čovjek bi odbio takvu ponudi i ostao u ovoj koaliciji koju su oni formirali.

Kada je riječ o odnosima i kadrovskim promjena u SPP-u, Zukorić kazao da nijednu jednu smjenu nije izvršio od kada se nalazi na mjestu predsjednika, već da pojedinci nisu mogli da izdrže tempo rada i sklonili su se u stranu.

– Neko se skloni ljudski kaže ja stvarno ne mogu, a neko to uradi na način što formira parastranku i na najbrutalniji način udara na nas, govoreći neke mnogo teške riječi.

Na pitanje vezano za ekshumaciju i premeštanje mezara rahmteli muftije Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić kazao da su se svi članovi porodice usaglasili sa tim, a saglasnost je dala i Islamska zajednica.

– Evo jedna ekskluziva, lično sam prije premeštanja mezara rahmetli Muftije bio kod Elme hanume kući i dogovorili smo i usaglasili smo se. Ona je pristala.

Zukorlić za kraj poručio da će nastaviti da gaji politiku projekata i politiku promocije rezultata, a da će insistirati na ukidanju politike blaćenja.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img