Home Rubrike Društvo Od danas kreće prijavljivanje osmaka za izabrani predmet na maturi po novom...

Od danas kreće prijavljivanje osmaka za izabrani predmet na maturi po novom sistemu

166

 

U osnovnim i srednjim školama, kako širom Srbije tako i u Novom Pazaru održan je štrajk upozorenja prosvjetara uz obustavu nastave tokom prvog časa u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni. Organizovan je radi odbrane dostojanstva prosvjetnih radnika, kao i zbog povećanja plate u toku sledjeće godine u visini od 25 posto.

Najveći problem je razjedinjenost sindikata gdje svaki gotovo da djeluje nezavisno od onog drugog. Pratimo zbivanja u državi i odredit ćemo se na način kako budu djelovale sve škole na teritoriji Srbije, pa ćemo tako i mi. Podržat ćemo u ova dva krucijalna, veoma bitna zahtjeva, kaže Safet Smajlović direktor OŠ “Avdo Međedović”

Također, od danas kreće prijavljivanje osmaka za izabrani predmet na maturi, prvi put po novom sistemu. Učenici od pet predmeta – istorija, geografija, biologija, fizika, hemija biraju  šta će polagati na trećem testu na maloj maturi.

 

U narednih mjesec dana imaju rok da odaberu predmet koji će polagati. Prijava može biti elektronska na portalu Moja srednja škola a može i u pisanoj formi u školi uz popunjen obrazac s navedenim predmetom koji učenik želi polagati. Tu je ostavljen još i prostor gdje učenici koji su u dilemi mogu preinačiti odluku, do 1. februara nakon čega nema izmjena. Tad će se raditi identifikacioni brojevi, pitanja, uvođenje u sistem i više nema promjene.

 

Promijenjen je i sistem bodovanja pa srpski, odnosno maternji jezik za nastavu na bosanskom, i matematika nose 14 poena, kombinovani test 12. Učenik može donijeti maksimalnih 60 bodova, i to ako je na kraju godine imao zaključene sve petice od šestog do osmog razreda.

Previous articleMinistar Đerlek sa ambasadorkom Smajić – Unapređivanje odnosa sa BiH ključno za razvoj čitavog regiona
Next articleZukorlić: Insistirat ću da Bošnjaci i Sandžak imaju veći benefit od dobrih odnosa između Srbije i Turske