Prezentiran projekat “Reintegracija 2 – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Projekat “Reintegracija 2 – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji” je ulazak u novu fazu projekta koja će da traje dvije ipo godine. Javni poziv je u pripremi i bit će objavljen u narednih nekoliko dana.

Nosilac projekta je ASB Srbija, a implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC).

“Ono što je vaćno jeste da se kroz ovaj projekat bavimo zapošljavanjem teže zapošljivih kategorija, povratnika ali i svih drugih nezapošljivih kategorija. Imamo drugu komponentu koja se tiče socijalne integracije, odnosno inkluzivnih radionica gdje ćemo, nadam se angažovati veliki broj saradnika koji bi potencijalno radili sa djecom i mladima. Postoji također i jedna komponenta koja je jako važna a to je institucionih kapaciteta gdje ćemo u saradnji sa gradom pokušati da uspostavimo ili unaprijedimo neke postojeće socijalne usluge, a sve u cilju da doprinesemo nekim strateških pravcima grada Novog Pazara, u smislu neke dodatne integracije, veće socijalne kohezije i nekih većih prava za sve ljude koji se nalaze u određenoj vrsti potrebe.”, istakao je Igor Kojičić.

Član Gradskog vijeća grada Novog Pazara naglašava da su sretni što su dobili ovaj projekat.

“Mi smo u prethodne dvije godine također realizovali reintegraciju, odnosno integraciju naših najsiromašnijih korisnika, ovo je faza 2. Vrijednost projekta je 310.000 eura i bit će obuhvaćeno 800 korisnika. Projekat ima i svoju ekonomsku komponentu, odnosno ono što smo do sada stalno tretirali, otvaranje radnih mjesta, odnosno poboljšavanje ekonomske situacije najugroženije kategorije stanovništva. Tu se prije svega misli na povratnike iz inostranstva, na romsku populaciju, kod nas u Pazaru na mlađe od 30 godina i žene su nam prioritet, bile su u prvoj fazi, također su i u ovoj drugoj fazi. Drago mi je što se ve više žena javlja na ove konkurse.”, kazao je Fevzija Murić.

Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i traje do aprila 2025. godine, a promocija projekta je organizirana u svečanoj sali novopazarskog Kulturnog centra.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img