Zukorlić: SPP je doprinijela boljem odnosu zvaničnog Beograda prema BiH

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Stranka pravde i pomirenja je doprinijela mnogo boljem odnosu zvaničnog Beograda prema Bošnjacima, kaže Usame Zukorlić, potpredsjednik Narodne skupštine i lider SPP-a. Politika stranke koju predvodi je dogovor u kojem će svi imati ista prava.

Poštovanje državnog vrha Republike Srbije prema instituciji BiH jedan je od uslova Stranke pravde i pomirenja za učešće u izvršnoj vlasti u Beogradu, pojašnjava, prilično je sačinjena od desničarskih stranaka.

– Međutim, retorika iz Beograda prema BiH bila je mnogo bolja nego se očekivalo a tome je doprinijela Stranka pravde i pomirenja.

Na pitanje, da li misli na protekle Opće izbore u BiH ili uopšte, odgovara.

– Generalno, u zadnjih desetak godina. To je doprinos SPP-a. Jedan od uslova za naše učešće u vlasti je poštivanje Bošnjaka. Tek u zadnjih desetak godina se izraz Bošnjak među predstavnicima vlasti republike Srbije koristi bez grča, bez onog musliman.onako tek preko usta.

Politika Stranke pravde I pomirenja, kroz i-i znači dogovor da svi imaju ista prava.

– Kontroverza tema je Otvoreni Balkan. Volio bih da su olakšane granice među Bošnjacima da možemo lakše iz Pazara u Sarajevo, u Prizren, u Šijak u Albaniji gdje žive Bošnjaci ili iz Mostara u Šijak. Ako ja imam tu želju zašto bih želio da Srbi bude teže, da oni imaju ograde a ja da uživam.

Svaki dogovor treba biti pravedan, ne na nečiju štetu. I ravnopravnost koja se, pritom, podrazumijeva, kaže između ostalog Usame Zukorlić.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img