Organizirana akcija mjerenja šećera u krvi

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Akcijom mjerenja šećera u krvi, Udruženje dijabetičara u Novom Pazaru je obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Iz udruženja ističu da je cilj da se kroz ovakve akcije edukuju građani i da im se pokaže da može da se živi sa ovom bolešću.

“Ovom današnjom akcijom pokušavamo da dopremo do naših sugrađana da ih malo edukujemo i privučemo da vrše kontrolu svog zdravlja, odnosno krvne slike. Današnje mjerenje je pokazalo da su ljudi zapustili svoje zdravlje, neko i po godinu dana ne vrši kontrolu krvne slike, što je itekako pogrešno.”, istakao je Enes Selmanović.

Naglasio je da bi se kontrola krvne slike trebala raditi bar jednom u šest mjeseci.

“Svaki deseti naš sugrađanin je, po našim evidencijama, oboleo od dijabetesa. Znači da od 120.000 stanovnika, 12.000 je oboljelih, a 50% onih koji ne znaju i koji se ne kontrolišu redovno. Broj oboljelih od ove bolesti je itekako uvećan, naročito je kod djece to izraženo i veliki je broj djece oboljele od dijabetesa. Kod nas je specifična sredina da roditelji dosta kriju da djeca oboljevaju, što je pogrešno jer poslije tokom života djeca imaju problema i toku školovanja, zapošljavanja, na kraju i sklapanja brakova. Mi ovakvim i sličnim akcijama pokušavamo da edukujemo naše sugrađane, da im pokažemo da može sa tom bolešću da se živi.”

Akcija mjerenja šećera u krvi je organizirana u Multimedijalnom centru, nakon čega su stručna lica održala predavanje na ovu temu.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img