Home Rubrike Vijesti Predsjednik Mešihata dodijelio nagrade „Muftija akademik Muamer Zukorlić“

Predsjednik Mešihata dodijelio nagrade „Muftija akademik Muamer Zukorlić“

179

Mešihat Islamske zajednice je 6. juna ove godine ustanovio nagradu „Muftija akademik Muamer Zukorlić“ koja će se svake godine dodjeljivati pojedincima, organima i ustanovama, drugim pravnim i fizičkim licima sa teritorije Sandžaka, Srbije, BiH, Crne Gore i dijaspore, kao i međunarodnim subjektima (organizacijama, stranim državljanima, inostranim gradovima), sa kojima je Mešihat razvio prijateljske, ekonomske, kulturne ili humanitarne veze od izuzetnog značaja za Islamsku zajednicu i muslimane u cjelini.

U povodu godišnjice od preseljenja na Ahiret muftije akademika Muamera Zukorlića, 06.11.2022. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić uručio je novčane nagrade iz pomenutog fonda: Samidu Numanoviću – učeniku Medrese Gazi Isa-beg, Driti Dacić – studentici Fakulteta za islamske studije i Adni Gudžević – studentici Internacionalnog univerziteta, koje su za ovo priznanje predložile uprave pomenutih obrazovnih institucija koje je rah. Muftija osnovao i razvijao.

Tom prilikom, muftija Dudić je rekao: “Ovdje smo da još jednom kažemo da mi ne zaboravljamo naše ljude koji su ostavili trajan pečat boravkom svojim na dunjaluku. Nadam se da ćemo i mi koji ostajemo do određenog roka bajrak islama nositi i da će potonje generacije biti ponosne na nas kao što smo mi ponosni na našeg rahmetli muftiju Muamera Zukorlića. Mnogo je htio, mnogo započeo, mnogo odradio, ali i dosta nam ostavio da završimo. Sretni smo i ponosni što smo imali priliku biti u njegovom društvu. Ostali smo kao jetimi bez njega. Iskušani smo njegovom smrću, ali nam je Allah ostavio mnogo haira i bereketa. Evo danas je godina. Kao dlan o dlan sve je prošlo. Tako će i naš vijek proći, pa savjetujem sebi i vama da zavirimo u svoje duše i vidimo šta to ostavljamo iza sebe. Znajte, kada se desi cunami, svako se teško snalazi. I mi smo se tako snalazili danima, nedjeljama i mjesecima, ali je Zajednica ostala stabilna i prosperitetna. Nakon godinu dana ponosan sam i sretan da Zajednica nije pretrpjela teške turbulencije.“

Ovogodišnje nagrade iz Fonda „Muftija akademik Muamer Zukorlić“ donirao je sandžački privrednik u Njemačkoj h. Hasim Kolašinac.

  

Previous articleNaučna konferencija: “Lik i djelo akademika muftije Muamera Zukorlića” na Internacionalnom univerzitetu
Next articleSandžački imami proučili hatmu muftiji Muamer ef. Zukorliću