Prof. dr. Mustafa Fetić gost emisije “Posmatranje” na portalu A1 TV

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost emisije “Posmatranje” na portalu A1 TV na temu “Bosanski jezik u prosvjeti” bio je prof. dr. Mustafa Fetić, kandidat za vijećnika liste “JEDINSTVENO za slobodno vijeće – SPP – dr. Misala Pramenković”. Kada je riječ o bosanskom jeziku i njegovoj implementaciji u nastavnim procesima prof. dr. Fetić ističe da je sve išlo naopako. Cilj bi trebao da bude, dodaje prof. dr. Fetić, da se roditeljima i djeci umili bosanski jezik, a ne da se od njega udalje.

“Kada je u pitanju konkretno uvođenje bosanskog jezika od svih projekata BNV-a koji su do sada, pod znacima navoda, implementirani ili su bar pokušani da budu implementirani, sve je išlo nekako naopako. Dakle, od samih planova i programa, udžbenika, menadžmenta po školama, od odnosa sa Ministarstvom prosvjete. Naprosto, ako želite da jedan predmet uvedete u školski sistem, onda tome morate ozbiljno pristupiti. Morate se kvalitetno pripremiti, morate imati udžbenike, razraditi dobru šemu, morate imati medijsku kampanju među roditeljima, morate, na kraju krajeva, ubijediti roditelje da je bosanski jezik zapravo jezik Bošnjaka kojim vijekovima govore i kojim trebaju govoriti njihova djeca”, kazao je prof. dr. Mustafa Fetić.

BNV je, dodaje dr. Fetić, služio sve ove godine određenoj skupini ljudi da putem fiktivnih i nepostojećih projekata ispumpavaju novac koji je trebao biti namijenjen investiranju u podizanje kvaliteta bosanskog jezika u nastavnim procesima.

“Evo sada imate izvještaj budžeta BNV-a za ovu godinu u kojem stoji da se na tzv. Sandžačke igre ispumpalo toliko i toliko novca. Ko je vidio Sandžačke igre? Ko je vidio direktore, sekretare, izvršna tijela i ostale? Imate niz fiktivnih projekata koji se tamo negdje spominju, međutim tamo gdje treba da se uloži novac, da se investira, kao što je Odsjek za bosanski jezik kojeg imamo na UNINP-u, tamo gdje treba mediji i televizije da se podstaknu da vrše kampanju, da emituju taj program – toga nema. Evo i večeras kada je prilika da relevantni ljudi, kandidati za vijećnike BNV-a da progovore – oni ne dolaze i onda vi vidite u čemu je problem. Ja nisam od onih koji smatraju da je bolje išta nego ništa. Bolje je uraditi sve ono što treba i što je nečija nadležnost”, dodao je prof. dr. Fetić.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img