Iz štampe izašao Ljetopis II i III “Lik i djelo akademika muftije Muamera Zukorlića”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Iz štampe je je izišao dvobroj naučnog časopisa za duhovnost, kulturu i umjetnost „Ljetopis“ Matice bošnjačke (2-3) u cijelosti je posvećen liku i djelu rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića (1970-2021), preminulog predsjednika Savjeta časopisa povodom obilježavanja prve obljetnice od njegove smrti.

Prvi broj „Ljetopisa“ je bio posljednji projekt u kome je rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić aktivno sudjelovao i s nestrpljenjem čekao da stigne iz štampe. Međutim, Božija odredba je bila da se vrati svome Gospodaru svega nekoliko dana prije nego li je časopis stigao.

Na preko osam stotima strana nastojao se obuhvatiti veći opseg njegovog djelovanja koji daje najširu sliku o tridesetogodišnjem pregalaštvu ovog neumornog trudbenika na putu dobra izdijeljin u više cjelina.

Prva cjelina obuhvaćanja memorijalnu građu vezanu za sami događaj njegovog preseljenja i ispraćaja sa ovog svijeta. Drugu cjelinu čine odabrani naučni radovi rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića iz svih oblasti kojima se bavio i koji daju pregled širokog dijapazona njegovog znanstvenog interesiranja.

U trećoj cjelinu izabrani su važni kritički tekstovi o naučnome djelu rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića.

Samtrali smo važnim za ukupni dojam poimanja tridesetogodišnje misije rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića i u izdanju ovog formata čitaocima kroz vizuelni prikaz dočarati bar dio onog što je u svome više nego produktivnome životu ovaj neimar uradio za općudobrobit naroda, te je u četvrtoj cjelini data i kolažna retrospektiva važnih detalja tijekom godina njegovog trudebeničkog zalaganja i rada.

Petu cjelinu čini izbor iz transportirane žive riječi i novinskih polemika rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića. Čitaocima su poneđena dva obraćanja u svojstvu narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije, polemike o maternjem jeziku i pismu koje su u obliku feljtona izlazile u dnevnoj štampi (Politika, Danas i veći broj portala), i jedno od izuzetno važnih i popularnih predavanja iz serijala „Besjede“ i posljednje predavanje studentima Internacionalnog univerziteta u Novome Pazaru 6. 11. 2021. godine na temu „Umjetnost kao izvor znanja“, neposredno pred preseljenje.

Na posljetku, posljednju šestu cjelinu čine izvorni naučni, stručni i pregledni radovi o liku i djelu akademika muftije Muamera Zukorlića, koje su na poziv i molbu uredništva časopisa napisali eminentni naučni radnici, akademici, univerzitetski profesori, saradnici, saputnici, svjedoci i sudionici njegovog djelovanja u prethodnih trideset godina. Ovih davadeset naučnih radova mogu biti izvor budućim istraživačima ali i zadovoljiti potrebu poštivaoca rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića među kojima intenzivno živi duh njegovog lika i djela.

Osnovna intencija uredništva bila je da se ovim specijalnim izdanjem „Ljetopisa“ dokaže da je akademik muftija Muamer Zukorlić (1970-2021) svojim životom i djelom obilježio kraj dvadesetog i prve decenije dvadeset prvog stoljeća prostor Sandžaka, država Srbije, Crbe Gore, Bosne i Hercegovine i općenito Balkana. Sami obim ovog izdanja, vjeruemo kvalitativno ispunjen, svjedoči da smo tek počeli otkrivati i rasvjetljavati sve ono što nam je iza njega u nasljeđe ostalo.

U nadi da će ovaj dvobroj „Ljetopisa“ biti tek začetak ozbiljne naučne i referentne literature o rahmetli akademiku muftiji Muameru Zukorliću, uredništvo ga predaje javnosti uz vjeru da njime otpočinje recnetno kritičko sagledavanje lika i djela našeg velikana.

(SANA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img