U Sarajevu održana tribina “Jedinstveno za slobodno vijeće”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Multimedijalnom centru Ilidža – Kino Igman u Sarajevu održana je tribina “Jedinstveno za slobodno vijeće”. Puna sala MC Ilidža svjedočila je da je prijestolnica BiH oduvijek bila u rahmetli Muftijin put. Na samom početku prisutnima se obratio poznati autor i glumac Josip Pejaković. Evocirao je uspomene i sjećanja na rahmetli Muftiju.

“Jedan čovjek kojeg sam upoznao prije tačno 12 godina u Novom Pazaru, razlog je što sam ovdje. Za mene je on bio otkrovenje. Bio je za mene, malo je reći, čudo. Predamnom je tada stajao čovjek koji me je impresionirao u svakom pogledu. Razgovarali smo u Sandžaku, o onome u čemu je taj Sandžak poznat. Pričali smo o tim gorštacima, ljudima sa Pešteri. Bilo je razgovora i o politici, u čemu je bio britka sablja. Njegov osjećaj i filing za druge i drugačije trebao je biti primjer za nas u BiH. Nadam se da će mladi ljudi, njegovi nasljednici, nastaviti njegov put. Mislim da bi i on uživao u riječima koje ću sada reći: “Stasao sam kao bosanski čovjek, čuvao krave Buše bosanske i ovce Pramenke bosanske . Pred kućom mi šljive, kruške i hašlame rađale. Nebom mi letjeli Tipleri golubovi i jastrebovi bosanski. Šumom mi gazile srne, jeleni, mrki medvjedi, zečevi i jazavci. I sve je to naše – bosansko. Pa kako more bit da sada toga više nema. Svi koji danas gaze po tome moraju znati – Bosna će im svima dohakati”, kazao je Josip Pejaković.

Domaćin skupa u Sarajevu je predsjednik Izbornog štaba u Sarajevu Hako Duljević. Ostavio je rahmetli Muftija iza sebe ljude koji će dostojanstveno i hrabro nastaviti njegov put – kazao je on.

“Skoro 14 godina bio sam uz Muftiju rahmetli, kao čovjek od povjerenja. To sam radio onako kako sam znao i umio. On više nije sa nama, jako nam je žao. Da sam mogao da odlučujem – pola onog mog ostatka zovota podijelio bih sa njim. Ali Jedan odlučuje za sviju nas. Ostavio je Muftija iza sebe ljude koji će nastaviti njegov put. Naš dragulj je Misala. Čestitam našem Usami na lavovskoj borbi. Cijelom timu. Pozivam vas sve koji ste u mogućnosti da 13. novembra budete u Sandžak i podržite listu “Jedinstveno za slobodno vijeće – SPP – dr. Misala Pramenković”, kazao Hako Duljević.

Istinska povezanost između Sandžaka i Bosne i Hercegovine mora biti iskrena i dugoročna – poruka je nosioca liste “Jedinstveno za slobodno vijeće” dr. Misale Pramenković.

“Mi hoćemo istinsku povezanost sa BiH. To je istinski i iskreno radio rahmetli Muftija. Ali ne samo on. To radi armija ljudi. Jedan od njih je i domaćin skupa Hako Duljević. Vrijedan i uspješan čovjek koji je na najljepši način pokazao konstruktivnost u svakoj sferi svog djelovanja i poslovanja. Pozivam sve Sandžaklije koji ovdje žive da dođu tog 13. novembra i tako dokažemo da su Bošnjaci jedinstveni u krucijalnim stvarima za opstanak i budućnost. Tako ćemo, konačno, osloboditi Vijeće, koje je godinama zaista zarobljeno. Vaša nam je pomoć sada potrebna”, kazala je dr. Misala Pramenković.

Izvjedbom numere “Muftiji” Hamza Škrijelj izazvao je emocije u prepunoj sali Kina Igman na Ilidži. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić obratio se prisutnima. Politike pravde i pomirenja u potrebi su svi glavni gradovi Balkana.

“Možda je Beograd najpotrebniji politike pravde i pomirenja, ali smatram da su je i svi glavni gradovi na Balkanu potrebni. Smatram da je Muftija najveći pomak napravio onog dana kada su i druge političke partije počele da sprovode ono što je on radio i za šta se zalagao. Šta bi Muftija postigao svojim djelovanjem i zalaganjem ako bi poslije njega sve to palo u vodu? Na šta bi to ličilo? Amanet je težak i ogroman, ali ćemo nastaviti tom trasom i u godinama koje dolaze podizati nivo i nizati nove uspjehe”, kazao je Usame Zukorlić.

Sarajevo je duhovni centar Bošnjaka – kazao je Zukorlić.

“Sarajevo je naš duhovni centar i naša matica. To sa ponosom svugdje govorim. I u Pazaru i u Beogradu. Želim da ovu konekciju između Sandžaka i Bosne, između Pazara i Sarajeva intenziviramo i to podignemo na još veći nivo. Nama niko ne može da zabrani da iz Pazara dođemo u Sarajevo. Kao što pojedini iz Beograda idu za Banjaluku”, dodao je Zukorlić.

Riječ “Sandžak” govoriće se na svakom koraku – poruka je Usame Zukorlića.

“Zašto da se stidimo da izgovoramo riječ “Sandžak”. Nekima gore u Beogradu smeta. Para im uši. Govorićemo, neka znaju, “Sandžak i Sandžak i Sandžak”. Neka znaju – sa ponosom. Sve dok im se uši ne naviknu”, podvlači Zukorlić.

Vrijeme je za novu snagu na čelu Vijeća.

“Oni koji su preko 30 godina na čelo Vijeća nemaju više šta da govore. Vi ste, gospodo, svoje ispričali. Sada dolazi Muftijina vojska. Dolazi prof. dr. Misala Pramenković da drži predavanje kako se vodi slobodno Vijeće”, završava Zukorlić.

Moderator tribine bila je Anida Skenderagić.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img