Home Gradovi Novi Pazar Zukorlić: SPP će imati još pozicija u Vladi, cilj je realizirati projekte...

Zukorlić: SPP će imati još pozicija u Vladi, cilj je realizirati projekte u Sandžaku

194

Stranka pravde i pomirenja glasala je za novu Vladu Srbije prvenstveno jer je koalicionim sporazumom sa SNS-om definisana realizacija programskih načela za koje se SPP zalaže od podizanja prava Bošnjaka i drugih nacionalnih zajednica do realizacije velikih infrastrukturnih projekata, pojašnjava predsjednik stranke odgovarajući na pitanje da li je ministarsko mjesto u Vladi za to razlog.

– Nama je važno da realiziramo ne samo projekte već podižemo stepen prava nacionalnih zajednica u Srbiji. Želimo pravičnost među svim narodima Republike Srbije u razvijenoj državi. To nam je cilj za koji se zalažemo. Jedno ide s drugim. Ne želimo da projekti budu na račun prava niti prava na račun regionalnog razvoja u Srbiji.

Pored ministarske pozicije najavljuje još planova.

– Tražili smo državne sekretare i pozicije pomoćnika i savjetnika u većem broju ministarstava. Očekujemo da to budu ministarstva preko kojih možemo realizirati naše projekte na terenu od Ministarstva za infrastrukturu do Ministarstva obrazovanja, Zaštite životne sredine jer je u Novom Pazaru životna sredina vrlo ugrožena, Ministarstva za rad i socijalnu politiku i druga gdje možemo konkretne stvari koje ćemo dogovoriti koalicionim sporazumom realizirati na terenu.

Odgovarajući na pitanje o dva ministra iz Sandžaka iz različitih partija ističe da se SPP zalaže za popravljanje odnosa među bošnjačkim strankama u Sandžaku.

– To je bitno jer postoje interesi Bošnjaka zajednički za sve partije i trebali bi da sarađujemo i radimo zajedno. Pošto smo različite partije logično je da ćemo se razilaziti po nekim pitanjima. Sarađivat ćemo gdje god bude moglo da se sarađuje da bi ostvarili programske ciljeve naše stranke. Nemamo taj problem da imamo korektan odnos s drugim partijama.

Naglašava i šta na izborima za BNV predstavlja odlazak Huseina Memića na ministarsku poziciju.

– Još jedna pozitivna stvar koju želim naglasiti, odlaskom Huseina Memića u Vladu prepustio je primat listi SPP na izborima za BNV. Ne može istovremeno biti i predsjednik Vijeća i ministar što znači da oni nemaju ambiciju da imaju neku ozbiljniju ulogu u Vijeću već samo da budu prisutni.

U Nacionalnom vijeću trenutno Vlada medijski mrak, također vijećnici opozicije ne primaju honorare za dolazak na Skupštine, a na nastavi na bosanskom jeziku i bošnjačkoj kulturi sve je manje djece zbog nekavalitetnog provođenja nastave, pojašnjava Zukorlić razloge zbog kojih treba glasati 13. novembra pozivajući Bošnjake da se upišu u birački spisak.

Previous articleRedžepović: Sandžak zaslužuje svu pažnju
Next articleOdržana prva sjednica Vlada Srbije u novom mandatu