Zukorlić u Skupštini – Kroz Vladu ćemo se založiti za podizanje stepena prava Bošnjaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, kazao je u Skupštini Srbije, da će se SPP kroz Vladu založiti za podizanje stepena prava Bošnjaka. On je dodao da pozdravljam najavu da će u ovoj Vladi biti rekordan broj pripadnika bošnjačke nacionalnosti.

– Kao Stranka pravde i pomirenja zalažemo se da ti Bošnjaci koji budu u Vladi, na pozicijama ministara i državnih sekretara baštine politiku pravde i pomirenja, da baštine politiku partnerstva, a ne politiku poltronstva. Ovo neće biti prvi put da u Vladi u značajnoj mjeri budu zastupljeni Bošnjaci, ali u nekim prijašnjim režimima ti Bošnjaci nisu bili konstruktivan i koristan faktor, naročito za svoj narod. Želimo Bošnjake u Vladi koji će baštiniti politiku partnerstva, a ne politiku primitivizma. Mi smo imali i one koji su sjedeli ovdje u ministarskim klupama, a nisu ništa korisno radili, ni govorili, kazao je Zukorlić.

Dodao da će SPP kroz zakonodavnu i izvršnu raditi na konkretnim projektima koji će biti od koristi kako za mjesta gdje žive nacionalne zajednice, tako i za ruralne i pogranične dijelove ove države.

– Posebno nam je važno da se u tim mjestima rade putevi. Da Ministarstvo građevinarstva posebnu pažnju posveti da se što prije završi auto-put koji će proći kroz Sandžak, do Crne Gore. Da preko Ministarstva zdravstva gradimo i obnavljamo bolnice i Domove zdravlja, kao što se sada radi u Sjenici. Da se projekat kliničkog centra u Novom Pazaru u što kraćem periodu realizira. Želimo suštinski razvoj ne samo u glavom gradu, već i u mjestima kao što su Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš. Zato želimo da u strategijama razvoja vazdušnog saobraćaja u Srbiji u narednom periodu i mjesto Dubinje gdje se nalazi vojni aerodrom bude konverziran u civilni. I želim da već jednom u ove 32 godine od kad Vlada višestranačje dođe jedna velika investicija u region Sandžaka. Ja se nadam da će predstojeća Vlada posebnu pažnju posvetiti ovom problemu.

Zukorlić istakao da će se zalagati i za podizanje prava nacionalnih zajednica, među kojima su i Bošnjaci.

– Navešću par primjera gdje prava mogu da budu mnogo bolja. Primjer je Sjeverin gdje ćemo u subotu obilježiti 30 godišnjicu od zločina, a zločinci nisu kažnjeni, primjer je 290 vatrogasaca koji su na primljeni na konkursu, gdje nema ni jedan jedini Bošnjak i primjer je Bošnjačko nacionalno vijeće koje ne radi svoj posao, pa je velikim dijelom krivo za nedostatak tih prava, gdje se nadam da će se u naredom periodu i to promjeniti.

Zaključio da će SPP će biti prepreka retrogradnim i štetnim politikama, a biće i  konstruktivni dio buduće vlade.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img