Djeca iz Limske doline uvijek su prva

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Najbolja djeca u Sandžaku iz vjeronauke koja su Mešihat Islamske zajednice u Srbiji predstavljala na međunarodnom takmičenju u Hrvatskoj, ali i Republiku Srbiju  bile su Ajša Gojak iz Prijepolja, Fatih Hodžić i Dina Mujagić iz Priboja. Simbolika pobjede ima posebnu težinu s obzirom na područja iz kojih dolaze,

Djeca Limske doline gdje god odu na školovanje pokažu kvalitet i zavidno znanje. I logično, u okruženju smo gdje su nam većina nastavnika Srbi pravoslavci I niko nam ne gleda, kako se kaže, ni na lijepe oči ni kroz prste. Iz tih mješovitih sredina gdje smo manjina dominiramo uvijek. Svjedok sam  koliko nas je iz Sandžaka bilo u Medresi u Sarajevu i uvijek smo bili u top tri, kaže mr  Harun ef. Eminagić gl. imam Medžlisa IZ Priboj

U Priboju je u osnovnim školama ukupno 263 bošnjačke djece i 90 posto ih je na vjeronauci.

Ovih deset posto su ili iz mješovitih brakova ili je udaljenost stanovanja problem pa ne može da se čeka šesti ili sedmi čas, ili prije škole pa se prijevoz ne može uskladiti.

Što se tiče dvije srednje škole tu je ukupno 123 Bošnjaka.

Tu je zastupljenost 80 posto na vjeronauci. Razlog ovih dvadeset posto je jedan dio mješoviti brakovi a drugi je što naša djeca trpe određeni pritisak. Građansko obrazovanje kao alternativu vjeronauci predaje recimo profesor u Gimnaziji koji već predaje neki predmet, popunjava normu i da bi imao fond časova ucjenjuju se djeca, Ako ne budete bili na Građanskom imat ćete problema s drugim predmetom.

Bez obzira, treba opet, kaže, biti zadovoljan i s procentom odziva i znanjem koji djeca pokazuju. I svakako, rad i zalaganje sedam imama u Medžlisu Priboj, neprocjenjiv je.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img