Dr. Mandra: Okrenimo se ishrani naših predaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

U poliklinici Ars Medika u Novom Pazaru  već sutra će svi zainteresirani moći postaviti pitanje i konsultovati se, besplatno, s dr. Kenanon Mandrom, autorom Liposukcijske dijete, jedinstvenim programom mršavljenja. Vrijeme u kojem živimo, stres s kojim se suočavamo utječu na kvalitet života. Nažalost, već odavno je na snazi pandemija gojaznosti.

Kad govorimo o prehrambenoj paradigmi danas vladaju dosta loše preporuke. Posljednjih 40 godina hranimo se sasvim pogrešno. Izbjegavamo masnu hranu a životnjske, prirodne masnoće su zdrave. Izbjegavamo holesterol, jaja, masno meso, pršutu a jedemo hranu bogatu šećerom, industrijske prerađevine, pekarske proizvode, pite, mantije. To su osnovne greške u prehrani.  Najgore što možete jesti za doručak su žitarice u nekom jogurtu, kaže Kenan Mandra, nutricionist

A novi trendovi u prehrani, kažu

Holesterol nam je prijatelj danas a ne neprijatelj kao što se smatralo

Pravilo kultura ne samo kod nas je da su obavezna tri obroka, doručak, ručak, večera. Međutim, za to ne postoji nijedan medicinski dokaz da tijelo za tim ima fiziološku potrebu.

 

Prehrambena paradigma u koju duboku vjerujemo i teško se odričemo, postavljena je na način da danas imate kao nikad ranije u svijetu broj gojaznih koji iz godine u godinu raste. Preko 50 posto globalne populacije ima višak kilograma. Koliko se troši lijekova, pojavljuje bolesti, sve zbog gojaznosti i loše ishrane, ističe Mandra

Zdravstveno stanje neophodno je unaprijediti za svakog ponaosob

Ono što mi nudimo je dijetoterapija, liječenje hranom. Prirodan pristup, u svijetu moderan. Svi pomalo izbjegavamo koristiti farmaceutske proizvode jer se pomalo izgubilo povjerenje prema toj industriji. U principu, jedan prirodan, izvorni pristup čovjeku. Hraniti se onako kako su se hranili naši preci. Jesti onako kako se jelo prije sto godina.

Takav pristup je, naglašava, mnogo bliži čovjeku a unaprijeđuje i zdravlje i izgled.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img