Pušten u saobraćaj rekonstruisani put Novi Pazar – Tutin

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Put od Novog Pazara do Tutina, u dužini od 20,5 kilometara, pušten je u saobraćaj, poslije rekonstrukcije koja je trajala skoro tri godine.

Otvaranju puta prisustvali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučića, ambasador Turske Hami Aksoj, direktor firme „Tašjapi“ Emrulah Turanli, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, potpredsjednik Narodne skupštine i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić sa delegacijom, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, gradonačelnik Novog Pazara i predsjednici Opština Sjenica i Tutin Nihad Biševac, Munib Mujagić i Salih Hot, te drugi predstavnici političkog i društvenog života.

Prisutnima se na početku obratio Direktor firme “Tašjapi”, Emrulah Turanli.

“Kada ste nam dali zadatak da odradimo ovaj posao nastupila je pandemija koja nam je nanijela štetu i usporila radove, ali evo danas otvaramo ovaj put i neka nam je sa srećom.“

Turski ambasador Hami Aksoj istakao je da je danas historijski dan u odnosima Srbije i Turske jer je realiziran jedan veliki projekat.

„Naša trgovinska razmjena se iz dana u dan povećava, broj naših firmi se također povećava i uvijek kada dođe neki investitor kod mene, ja ga usmjeravam da investira u ovaj kraj.“

Vučić je istakao da je na teritoriji Novog Pazara, Tutina i Raške u prethodne tri godine urađeno više putne mreže nego u periodu od 1970. do 2019. godine.

„Uradićemo još mnogo toga. Napravićemo klinički centar u Novom Pazaru, uradićemo najljepšu školu i Dom zdravlja u Sjenici, raditi na elektromreži, na vodovodu i kanalizaciji, na novim putevima. Radimo uz mnogo problema, nemojte da vam pričam kolika nam je cijena puta Požega – Duga Poljana, u dužini od 74,5 kilometara, samo ta dionica će nam preći dvije milijarde evra i pitanje je kako će i na kojoj sumi da se završi zbog rasta cijena svih energenata, svih sirovina, svega što je neophodno za izgradnju. Ali od toga nećemo da odustanemo zato što znamo da je to put i Duge Poljane, i Pazara, i Sjenice, i čitavog ovog kraja i ka Beogradu i ka Sarajevu, da je to put koji treba da spoji narode, da je to put koji treba da spoji dobre ljude ali i pu koji treba da dovede investitore jer neće investitori da dolaze tamo gdje nema puta, tamo gdje nema auto-puta.“

Poručio je i da želi da Bošnjaci imaju što više predstavnika u Vladi Srbije, kao i svim drugim državnim institucijama u tom kraju ali i na svim drugim nivoima, i više nego što Bošnjacima to proporcionalno pripada.

„Da vi vidite da mi Bošnjake doživljavamo kao sestre i braću, a ne kao neko strano tijelo protiv kojeg moramo da se borimo. Da se osjećate kao svoj na svome i da znate da u Srbima imate braću i prijatelje. Moramo mir da izgradimo zauvijek. To nije samo mir u bukvalnom smislu riječi, već da se osjećate dobro bez obzira na naciju i vjeru, da država ima jednak pristup i da neće da pravi razliku po tom pitanju.“

Glavni izvođač radova, u vrijednosti od 24 miliona evra, bila je turska firma Tašjapi. Vučić je obišao i dionicu rekonstruisanog puta od Pazarišta do manastira Sopoćani.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img