ZUKORLIĆ O DISKRIMINATORSKOM KONKURSU – SPP će osnovati resor za nadzor rada MUP-a

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nastavljen je serijal tribina: „“BOŠNJACI, JEDINSTVO I SLOBODA”. Poruka iz Hamburga da će konačno biti zaustavljena zloupotreba Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

U ime domaćina obratio se član predsjedništva SPP-a Ljutvija Balkan. Vijeće se mora uzeti iz ruku onih koji nikada nisu bili ni dostojni da ga vode – istakao je on.

„Vi znate da mi u dijaspori smo snaga. Mi možemo da odlučimo šta će dolje biti. Rahmetli Muftija nas je obavezao amanetom kojim moramo nastaviti. Ako mi kao sandžački narod hoćemo ići putem nacionalnog interesa, mi moramo uzeti Vijeće iz onih ruku koje nisu dostojne da ga vode. Ns je Muftija naučio i mi smo Muftijini vojnici. On nas je naučio da budemo hrabri i da se ni pred kim ne saginjemo. Neka pobjeda bude veličanstvena“, kazao je Ljutvija Balkan.

Među izlagačima i gostima večeri bo je mr. Seid Hadžić – predsjednik SPP-a u Crnoj Gori. Moramo čuvati svoje vođe, poručio je on. Ako bez njih ostanemo uslijediće nam period ropstva.

„Bošnjaci u Crnoj Gori su prolazili zadnjih 30 godina kroz jedan veoma težak period. Bošnjaci u Južnom Sandžaku su doživjeli da nemajusvoje autentične predstavnike u vrhu države Crne Gore. Rezultat našeg lutanja toliko godina jeste da smo izgubili pravo da budemo jednaki građani kao i drugi. Zato vam poručujem sada odavde – čuvajmo naše vođe, čuvajmo naše predvodnike, jer ako ih prodamo, ako ih izgubimo – uslijediće nam period ropstva. Teška vremena prave velike ljude. U takvim vremenima najviše trebamo slogu“, kazao je mr. Seid Hadžić.

Nosioc liste „Jedinstveno za slobodno vijeće“ dr. Misala Pramenković obratila se prisutnima. Bošnjaci trebaju institucije bazirane na uređenom sistemu.

„Mi pripadamo pokretu koji je donio, prvo vjersku, a onda nacionalnu, kulturnu, obrazovnu revoluciju. Hoćemo zato institucije koje su organizirane i bazirane na uređenom sistemu. Hoćemo da nas naši javni funkcioneri predstavljaju na najbolji način, ali i hoćemo da nam polože račune šta se to uradilo prethodnih godina. Našim roditeljima i našoj djeci se pokušava omrznuti nastava na bosanskom jeziku. Na koji način? Zato što nije kvalitetan način sprovođenja nastave. Udžbenici su šturi, kasne i pritom su najskuplji. Želimo BNV koje će u prioritete staviti obrazovanje sve bošnjačke djece na kvalitetnom obrazovanju na bosanskom jeziku“, kazala je dr. Misala Pramenković.

Rahmetli Muftija podizao je institucije za sve. Nije ih nikada selektovao. Tim putem nastavljaju oni koji su djeca institucija koje je on podizao decenijama.

„Mi smo djeca institucija koje je rahmetli Muftija podigao. Podizao je institucije koje nisu selektivno određivane za dostupnost. On ih je podizao za sve ljude. Sa druge strane, imate BNV koje se nije udostojilo da okupi bošnjačku elitu. Ne želimo selektivno Vijeće. Želimo slobodno Vijeće. Zato mi želimo legitimitet, da doslovno oslobodimo Vijeće. Mi smo, kako je u posljednjem  govoru kazao rahmetli Muftija, jasna ponuda. Personalno smo trenutna ponuda, ali smo dokazali da je iza rahmetli Muftije ostalo sjeme dobra koje ide dalje, iako je izgubilo onakvog lidera. Pozivanje na dobro, a borba protiv zla je ama emanet od Uzvišenog Gospodara. To je ruta kojom se moramo kretati“, kazala je dr. Pramenković.

Autor i izvođač numere „Muftiji“ Hamza Škrijelj predstavio se prisutnima. Iznova su izazvane emocije na licima prisutnih, prisjećajući se lika i djela rahmetli Muftije. Dijaspora je uvijek bila vjesnik rahmetli Muftijinih pobjeda. Tako će biti i u budućnosti, u svom obraćanju je istakao je predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić.

„Bošnjaci, jedinstvo, sloboda. Ime ove tribine su tri skupe riječi. Mi kroz našu politiku želimo sačuvamo nasljeđe i ono što smo naslijedili od naših djedova. U prošlosti nam nije bilo svejedno izgovoriti: „Bošnjak, Bošnjaci“. To je bilo relativno do skoro. A tek bosanski jezik – to je bio predmet podsmijeha. Neka politika i rad na terenu doprinijeli su da mi danas sa ponosom kažemo: „Bošnjak i bosanski jezik“. Vi znate kako je rahmetli Muftija nas dostojanstveno predstavljao u Skupštini Srbije i trasirao nam put kako mi i generacije poslije nas treba da se ponašamo. To je put kojim ćemo mi nastaviti da idemo“, kazao je Usame Zukorlić.

SPP će se boriti za prava Bošnjaka u svakom trenutku, ali nikada na retrogradan način, podvlači Zukorlić.

„Dok bude ove politike, mi ćemo se boriti protiv nedoličnog ponašanja određenih ljudi iz vlasti i vlada, ali nećemo to raditi na retrogradan način kao što su to radili oni koji su 32 godine na sceni i tapkaju u mjesto. SPP je osudila odluku koje je donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali to nije dovoljno i na tome nećemo stati. U Skupštini ćemo dići glas protiv toga, ali nećemo ni tu stati. U sklopu SPP-a ćemo osnovati resor za nadzor MUP-a koji će pratiti šta se sve radi u tom MUP-u, SUP-u, Vatrogasnoj… Nije davno bilo kad su se kosti lomile Bošnjacima u tim ustaovama. Mi mladi i školovani – mislite da ćemo to dozvoliti? Nikada više!“, kazao je Zukorlić.

Ne mogu  jedinstvu govoriti oni koji su razjedinili Bošnjake, istakao je Usame Zukorlić.

„Da li može neko ko je sa pozicije BNV-a pocijepao Islamsku zajednicu? O kakvom jedinstvu oni pričaju? Pa oni još nisu tražili halaluk od našeg naroda za ono što su uradili? Ko može da priča o jedinstvu? Sigurno ne ni oni koji bi i ovo sad što imamo da cijepaju. O jedinstvu mogu da pričaju oni koji se zalažu za pravdu i pomirenje i koji neće, ni kada budu imali većinu, gaziti po našem narodu. O jedinstvu mogu govoriti oni koji su zamijenili politiku blaćenja politikom projekata. Nikad poltroni, nikad primitivci, a uvijek partneri. To je definicija slobode koju mi baštinimo“, završava Usame Zukorlić.

Moderator tribine u Hamburgu bio je Sulejman Džanković.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img