Home Rubrike Vijesti Mevlud – Rođenje Muhameda a.s. obilježava se u subotu 8. oktobra

Mevlud – Rođenje Muhameda a.s. obilježava se u subotu 8. oktobra

1021

Po Takvimu Islamske zajednice u Srbiji ove godine Mevlud se obilježava u subotu, 8. oktobra 2022. godine.

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s., u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih događaja za muslimane jer Poslanikovo, a.s., rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

“Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali“, kaže se u Kur’anu Časnom (El-Enbijā’ 107). Poslanik Muhammed, a.s., za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahimova i radosni navjestitelj Isaov, a.s.“ (Hadis) Poslanikovim, a.s., rođenjem i pojavom, najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, označen je završetak poslaničkog ciklusa.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekog ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao ‘usvetun hasenetun – divan uzor’  iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a.s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Previous articleUčenice odjeljenja medrese Gazi Isa-beg u Tutinu posjetile UNINP
Next articleU Hamburgu, Štutgartu i Berlinu tribine “BOŠNJACI, JEDINSTVO I SLOBODA” – Govore Zukorlić, Pramenković i Hadžić