Home Rubrike Vijesti ZZJZNP: 2.800 doza vakcine protiv sezonske gripe

ZZJZNP: 2.800 doza vakcine protiv sezonske gripe

123

 

U Novi Pazar i Tutin stižu četverovalentne vakcine protiv sezonske gripe koje omogućavaju i bolju zaštitu. Bit će raspoređeno dvije hiljade i osamsto doza.

 

-Moći će primiti svi građani a obavezna je prema pravilniku za sve pacijente koji boluju od malignih bolesti, s metaboličkim poremećajima, uključujući šečernu bolest, gojaznost, s hroničnim bubrežnim bolestima, hronični neurološki pacijenti, kardiovaskularni pacijenti, trudnice, djeca od šestog mjeseca s plućnim bolestima, kao i HIV pozitvni pacijenti, kaže dr. Selma Bihorac ZZJZNP

 

Također, prema epidemiološkim indikacijama, preporučeno je vakcinisanje lica starijih od 65 godina, primalaca transplantanata,  zdravstvenih radnika kao i onih koji rade u gerontološkom centru, djece, omladine i starih osoba smještenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i osoba zaposlenih u tim ustanovama.

-Ljekar daje pacijentima nalog za vakcine i mogu otići do punktova. U okviru Doma zdravlja su tri punkta. Jedan u okviru zdravstvenog centra kod apoteke, drugi u ambulanti Bukreš i treći u Medicini rada, ističe

 

Vrijeme koje je potrebno da se izgradi imunitet je od šest do 12 dana a njegovo trajanje na ove vrste gripa je od šest do 12 mjeseci.

Previous articleObjavljene cijene goriva za naredne dane
Next articleN. Pazar: Obilježavanje Međunarodnog Dana srca i Dana starih osoba