Zukorlić u Beču – Posljednji izrečeni Muftijin amanet je slobodno Vijeće

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


U prostorijama BNF-a Austrija u Beču održana je tribina pod nazivom: “Bošnjaci, jedinstvo i sloboda”. Do posljednjeg mjesta ispunjena sala BNF-a svjedočila je o izboru Bošnjaka Beča.

U ime domaćina prisutne je poselamio i poželio im dobrodošlicu predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithat Mujović. Sjeme koje je ostalo iza rahmetli Muftije pokazuje svoju snagu i treba da je svim Bošnjacima na ponos, istakao je on.

“Potpuno sam radostan i jedva čekam da čujem govore naših musafire. Mnogo radimo na polju vjere i identiteta, umorimo se nekada, ali kad izađemo pred narodom izgledamo svježe. Naučeni smo da vođe nikada ne smiju pokazati umor. Veliki je gubitak bio odlazak našeg lidera muftije Zukorlića. Naš Usame nosi sada najveće breme. To je život, dunjaluk, to su iskušenja. Zato mi trebamo sada da pomognemo u svakom smislu. I ne samo što je rahmetli Muftijin sin, već je on imao privilegiju da se napaja sa najboljeg vrela, u krilu svoga oca. Koliki je samo ponos imati na čelu liste jednu heroinu, dr. Misalu Pramenković koja nas je, sa hidžabom, tako ponosno predstavljala u Parlamentu Srbije. Zaista, sjemena rahmetli Muftije su posebna i neka su nam na ponos”, kazao je prof. Mithat Mujović.

Gost tribine bio je i predsjednik SPP-a u Crnoj Gori Seid Hadžić. Samo progres može Sandžak voditi u bolje dane. Sloboda se mora ostvariti, rekao je on.

“Želim poručiti da je politička, kulturološka i svaka druga dimenzija jednog dijela Sandžaka povezana sa drugim dijelom Sandžaka. Ne može u jednom dijelu biti dobra, a u drugom dijelu Sandžaka lošija. Progres može da nas vodi naprijed. Moramo imati dobro obrazovanje, kadrove, moramo praviti ozbiljne korake ka naprijed. Prošlo je 20 godina, ali mi u Rožajama imamo samo jednu jedinu investiciju. To je dječji vrtić. Znate li kakav je put od Rožaja ka srbijanskoj granici? Pa to u Kambodži nema. Ovo je, znajte, zaista zadnji pokušaj da možemo nešto napraviti. SPP u Crnoj Gori je nova snaga, zato želimo napraviti promjene. Mi želimo jako Rožaje, jaku čaršiju. Imamo jake kadrove, ali nismo dobili priliku do sada. Samo trebamo šansu i pokazaćemo da smo rastuća snaga u Crnoj Gori. Dijaspora je naše blago, ovo je najočuvaniji narod Sandžaka. Vi ste slobodni i zato smo ovdje i da od vas uzmemo savjet”, kazao je Seid Hadžić.

Prisutnima se obratila i nosilac liste “Jedinstveni za slobodno Vijeće” dr. Misala Pramenković. Kolektivni interes mora biti iznad svega, istakla je ona.

“Tri su fundamenta: Islamska zajednica, naša stranka i dijaspora. Ovo je amanet kojim su me drugi zadužili, a ja nisam imala toliko luksuza da odbijem to. Sada kada smo krenuli u borbu – povlačenja nema. Ovo je sada šansa da doslovno oslobodimo Vijeće. Neko ko nema mogućnost da okupi sopstveni narod – nema više legitimitet da ga vodi. Neko ko se nedolično ophodi prema svemu što je dobro naroda ne može da ga vodi. Neko ko se subjektivno ponaša prema svom narodu, njemu se više ne smiju povjeriti pravo da vodi svoj narod. Ja sam ponosna što sam dio pokreta koji je vodio rahmetli Muftija, iako nikada nisam ni sanjala da ću biti dio politike. I danas sam tu iz istih razloga, jer smatram da nam je obaveza da se borimo i da uradimo ono čime nas Bog duži. Ne želimo tuđe, ali nećemo dati svoje. Zašto je Muftija najviše podrške imao u dijaspori? Zato što je to oduvijek bio najslobodniji i najčisti dio našeg naroda. Taj narod, kažem često na sijelima, i dan danas odolijeva svim pritiscima. Potrebno je pustiti ljude da slobodno rade i biraju. Niko od njih ne govori o slobodi. Jedini ko je govorio stalno o toj vrijednosti je rahmetli Muftija”, kazala je dr. Misala Pramenković.

Predsjednik SPP-a Usame Zukorlić zahvalio se dijaspori na svesrdnom dočeku. Bošnjačko nacionalno vijeće koje trenutno imaju Bošnjaci je vijeće potpunog mraka. Posljednji rahmetli Muftijin amanet je slobodno Vijeće.

“Imamo BNV koje diskriminiše Bošnjake, koje ih odvaja na one koji jesu ili nisu za jednu stranku. Imamo BNV gdje vlada medijski mrak, jedina ustanova u Sandaku u kojoj kamera ne smije snimati ono što se tu dešava. Imamo BNV koje potroši 100.000€ na Sandžačke igre. Jeste lo vi vidjeli te igre? E to je BNV kakvo oni hoće. Nastava na bosanskom jeziku je pred izumiranjem. Sve više roditelja upisuje djecu na nastavu na srpskom jeziku. Zašto? Zato što su iz partijskih zaposlili neke profesore, pa kad dođu roditelji da upišu svoju djecu sugerišu im da ih upišu na nastavu na srpskom jeziku jer su tamo bolji profesori. Zašto je medijski mrak? Zašto mediji ne mogu snimiti šta se to govori tamo? Zar se i oni stide toga što govore? Kada mi oslobodimo BNV – unijećemo svjetlo, istjeraćemo mrak iz tih zahudžurenih prostorija. Posljednji skup koji je održao rahmetli Muftija bio je “Otvoreno Vijeće”. Tada je rečeno da Bošnjaci neće moći u dalji prosperitet dok se Vijeće, njihov glavni dom, ne oslobodi. To je amanet rahmetli Muftije i ko god stoji na tom putu – neka znate da radi protiv Muftijinog amaneta. Nemoj da mi neki liju krokodilske suze, a uporno stoje na put rahmetli Muftijinom amanetu. I neka znate – jedini legitimni put rahmetli Muftijinog amaneta je lista “Jedinstveni za slobodno Vijeće” na čelu sa dr. Misalom Pramenković.

Moderator skupa bio je Halil Luinović. Nakon tribine nastavljeno je druženje prisutnih sa gostima iz Sandžaka. Sutra će se tribina “Bošnjaci, jedinstvo i sloboda” održati u Frankfurtu.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img