U subotu počinje popis stanovništva

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U subotu počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova i trajaće do kraja oktobra. Tim povodom je organizirana konferencija za medije na kojoj je o popisu govorio predsjednik lokalne Popisne komisije Džemil Divanefendić.

On je tom prilikom istakao da je popisna komisija grada Novog Pazara odradila sve što je predviđeno zakonom i odgovarajućim aktima Zavoda za statistiku, kako bi od subote krenula sa radom.

Uključeno će biti 25 instruktora i oko 160 popisivača.

„Ono što je bitno za naše građane jeste to da oni mogu da očekuju u toku cijelog mjeseca naše popisivače. Ono što će ih razlikovati od drugih građana jeste legitimacija koju će oni imati sa sobom i koju će biti dužni da našim građanima dostave na uvid. Taj proces popisivanja će trajati negdje oko 30 minuta, popisivat će se sva lica koja se budu nalazila tu, domaćinstva i stanovi. Ne očekujemo bilo kakvih problema na terenu ali od početka oktobra u prostorijama popisne komisije će biti organizirana i dežurstva, ona će biti u toku cijelog trajanja popisa i javnost će biti obaviještena i o dežurstvima, o broju telefona na koji će moći bilo šta da se prijavi, bilo kakve nedoumice i tome slično.“

Naglasio je da će se podaci koji su prikupljeni za vrijeme popisa, koristiti isključivo u statističke svrhe.

„Podaci i informacije koje su dobijene popisom i po zakonu se ne mogu upotrijebiti ni u jednom drugom slučaju za bilo koju drugu svrhu. Ono što je bitno jeste da će se za razliku od prethodnog popisa sve aktivnosti raditi u elektronskoj formi. Svaki od naših popisivača je od Republičkog zavoda za statistiku na korišćenje dobio odgovarajuću računarsku opremu sa aplikacijama gdje će se unositi podaci koji se u popisu prikupljaju i koji će se sinhronizovati kasnije sa centralnom bazom.“

Istakao je da ukoliko popisivači ne zateknu nijedno lice prisutno prilikom posjete određenog domaćinstva ili stana, dužni su da još jednom obiđu ista lica i ostave im obavještenje sa odgovarajućim brojem telefona kako bi se sa popisivačem mogla dogovoriti i realizirati posjeta.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img