Prof. dr. Rejhan Kurtović u Novom Jutru: “Turska jedan od glavnih faktora stabilnosti na Balkanu”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost Novog Jutra na Pink televiziji bio je prof. dr. Rejhan Kurtović. Govorilo se na temu odnosa između Srbije i Turske, te posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, ali i susjednim zemljama. Kurtović je istakao da se Turska naročito u poslednjem periodu pojavila kao faktor stabilnosti na Balkanu, što je, dodaje, izuzetno važno.

“Turska ima dobre odnose kako sa Srbijom, tako i sa ostalim zemljama u regionu. Zbog ekonomskog interesa veliki broj njihovih kompanija posluje sa balkanskim zemljama. Srbija je most između Turske i Evrope kada je u pitanju plasiranje proizvoda”, rekao je Kurtović.

Kako kaže, oni brinu o svoj rasijanju, tako što sa svim tim državama žele dobre odnose Kurtović kaže da je značajna uloga Turske kada je i NATO pakt u pitanju.

“Turska je svjesna vojne moći same Rusije, ali i tog ratničkog duha ruskog naroda i svjesna je da se pitanje rusko-ukrajinske krize mora rješavati na jedan kompromisan način, gdje se moraju vući neki konkretni potezi kako bi iz ove cjelokupne ratne situacije i jedna i druga država izašle sa nekim gubicima, ali i nekim dobicima”, kazao je Kurtović.

Uz dr. Kurtovića gosti Novog Jutra bili su još i Nemanja Starović i Dragan Bisenić.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img