Pohod na Hadžet – Muftija Dudić: Ovo okupljanje posvećujem rahmetli Muftiji Zukorliću

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Tradicionalni Pohod na Hadžet i šehidska dova u organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji obavljeni su i ovog 4. septembra, prvi put bez rahmetli muftije akademika Muamera Zukorlića. Povorku sa trga Gazi Isa-bega do vakufa Mearif na Hadžetu predvodili su predstavnici Islamske zajednice, političkih i nacionalnih organizacija: muftija dr. Mevlud-ef. Dudić sa muftijima i imamima, predsjednik SPP-a Usame Zukorlić, predsjednik Matice bošnjačke dr. Jahja Fehratović i drugi.

Nakon proučenog Jasina od strane sandžačkih hafiza za duše šehida Hadžeta, predsjednik Mešihata muftija Dudić u obraćanju prisutnima istakao je ponos da je ova generacija nosilac amaneta kojeg treba dostojanstveno nositi i predati pokoljenjima koje dolaze.

“Jasno nam je šta je činiti i zašto smo ovdje. Ništa novo u vjeru ne uvodimo i svako ko razmišlja o tome nije na pravi način vjeru shvatio. Ponosni smo na Pohod, 13-ti po redu i pitanje je šta se prije 12 godina htjelo ovdje, a htio se zaštititi amanet sa vjernicima. Nikada nećemo odustati od sprečavanja pljačke i otimačine vakufske imovine. Svako ko ne digne od toga ruke neće imati selameta. Vakuf ćemo braniti na svaki način i ovo parče zemlje smo i tog 4. septembra 2010. godine branili. Oni koji su bili na vlasti htjeli su porobiti ovaj narod koji hoće svoje. A još prije i nakon II svjetskog rata zločinačka vlast htjela je ušutjeti najbolje među Bošnjacima da se ne bore za vjeru. Prije 12 godina imali smo Allahov berićet da je na čelu svega stajao rahmetli muftija Muamer-ef. Zukorlić, koji uz svoju mudrost nije dozvolio da se desi mnogo lošega. Ovo okupljanje posvetio sam Muamer-efendiji”, poručio je muftija Dudić uz poziv da se muftiji Zukorliću i svim šehidima prouči dova.

“Nemoj da neko misli da će nas ušutkati. Ovo je naše prisjećanje i naša dužnost da se sjetimo svih koji su čuvali vjeru i bili pogubljeni. Šaljemo poruku da smo protiv svih zločina gdje god se dešavali. Zlo je zlo, genocid je genocid. Ovaj narod i kosti razasute pozivaju i prozivaju da nemamo pravo šutjeti. Zajednica je na to podsjetila i u svom takvimu uvrstivši 4. septembar kao datum od značaja. U interesu je i države i lokalne samouprave da se rasvijetli zločin nad Bošnjacima na Hadžetu”, poručio je muftija Dudić.

Dovu je na kraju proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img