Ružić: Sve spremno za 1. septembar

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Sve je spremno za početak nove školske godine. U 1.829 osnovnih i srednjih škola oglasit će se zvono i intoniranje himne Bože pravde.

-Himna će se intonirati i u predškolskim ustnovama, to je normirano i važno je da kao i u drugim državama da poštujemo svoje nacionalne simbole, a jedna od njih je i himna, rekao je Branko Ružić ministar prosvjete .

U klupe će 65 hiljada prvačića. Nastava počinje po neposrednom modelu i Tim za škole pratiće epidemiološku situaciju. Uvjeren je da će buduća Vlada uz podršku predsjednika Srbije obrazovni sistem staviti na listu prioriteta, obzirom da nas, kako kaže, očekuje jesen i zima koja je upitna s aspekta energetske situacije.

Mislim da će država kao i do sada uvijek pokazati spremnost, da ćemo imati rješenja i da će obrazovni sistem biti na listi prioriteta. Ministarstvo energetike je izašlo s mjerama, vidjet ćemo koliko će se reflektovati na školstvo. Uvjeren sam da nijedan školski dan neće biti doveden u pitanje, ne smijemo dozvoliti da đaci sjede u hladnim učionicama, može da se desi neki sporadični incident.

Ministar Ružić najavio je i dvocifreno povećanje plata u prosvjeti.

-Značajan je pored svega što smo uradili u prethodnom mandatu, i ranije, taj dijalog i obostrano poštovanje i uvažavanje legitimnih zahtjeva koji dolaze od sindikata jeste nešto što je kvalitativni pomak – povećanja plata će biti, sa januarskom platom će ta sektorska povećanja ići, povećanje ovoga puta bit će značajno veće nego prošle godine, biće dvocifreno i to je dobar trend koji ova i prethodna Vlada prate

 

Podsjeća da na sistemu platnih razreda radi Ministarstvo finansija zajedno s resornim ministarstvima i očekuje da to bude 2025. godine.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img