Održano predavanje “Šam i njegova vrijednost”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U novopazarskom Kulturnom centru organizirano je islamsko predavanje na temu „Šam i njegova vrijednost“.

O ocoj temi govorili su muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović i mr. Sead ef. Islamović, a specijalni gost predasvanja bio je izvođač ilahija i kasida iz Sirije Mu’tesim Billah el-Aseli.

Predavanje je počelo učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog koje je proučio specijalni gost iz Sirije Mu’tesim Billah el-Aseli, nakon čega se prisutnima obratio muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović, ističući da je Šam blagoslovljena zemlja.

„Riječ Šam ili izraz Šam nije spomenuta direktno u Kur'anu kao riječ, međutim, opisno to područje koje je blagoslovljeno sa izrazom blagoslovljenosti je spomenuto na pet mjesta u Kur'anu i ja bih volio zaista da obratimo pažnju kada Allah dž.š. govori o određenim mjestima, posebno kada ističe da su to blagoslovljena mjesta, na te ajete trebamo posebno obratiti pažnju. Prvi ajet jeste iz sure El-Isra gdje Uzvišeni Gospodar kaže „Slavljen neka je Onaj koji je u jednom dijelu noći preveo roba Svoga iz Mesdžidu-l-Harama u Mesdžidu-l-Aksu, čiju smo okolinu blagoslovili.“ Ovaj izraz da je to blagoslovljena zemlja je jako bitan, a znamo da je Mesdžidu-l-Aksa u Palestini, da Palestina pripada Šamu i da je to blagoslovljeno mjesto. Drugi ajet jeste 71. ajet sure El-Enbija koji govori o hidžri Ibrahima a.s., gdje je Ibrahim a.s. učinio hidžru sa Lutom a.s. u predjelu Saudijske Arabije i Iraka, a rekli smo da to također pripada Šamu. „I spasismo i njega i Luta u zemlju koju smo za ljude blagoslovili.“ (El-Enbijā’, 71.) Dakle, Allah je blagoslovio Šam.“

Večer je izvođenjem ilahija i kasida uljepšao i Besar Latifović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img