Zogić: Čeka nas izazovna zima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Iako je država za naredna tri mjeseca zamrznula cijenu peleta na 38 hiljada dinara dešava se da ga je teško naći na tržištu osim ako odmah ne ponudite 400 e. Iz „Srbijašuma“ kažu da nije riječ o nestašici već da ga proizvođači i prodavači skladište čekajući bolja vremena za dobru zradu. Vrtoglavi rast cijene peleta prati i galopirajući skok cijene drva gdje je metar 75 eura.

 

Na penziju da se oslonim nema šanse. Danas sam dao penziju samo na struju i telefon. A grijat ću se jer ću posijeći svoju šumu. Imam 13 hiljada i 800 dinara penziju. Od toga preživljavamo i krpimo se kako se može. Što bi rekli stari krpimo se koliko je jorgan dug a možemo samo koliko je penzija. A grijemo se na zalihe. I poslije pitanje šta će da bude. Metar drva je 70 eura i dok platim da se isijeku dođu 80 e. Seoske kuće malo su slabije i ne može se proći ispod 15 metara. Ako ne budemo mogli ćebe ćemo Voda još nije kod mene došla do poda ali kod nekih jeste, kaže sugrađanin.

 

Ekonomski analitičari nemaju dobre prognoze

Situacija je alarmantna. Imat ćemo izuzetno izazovnu zimu jer su svi energenti koje koristimo poskupjeli, kaže msc. Haris Zogić ekonomski analitičar

 Također, postoji strah da će dolaziti i do redukcija električne energije.

 

Postoji strah da bi moglo doći do restrikcija. Evropska unija počela je koristiti zalihe uskladištene za zimu. Ono čega bismo se trebali sačuvati je da greške koje smo pravili kao građani u prethodnom periodu da naglo skladištimo velike količine proizvoda jer tako doprinosimo povećanju cijena, ističe Zogić

 

Za one što imaju sreću da koriste gas ohrabruje da je država uskladištila rekordne količine 260 miliona kubnih metara u Srbiji i dodatnih 200 miliona u Mađarskoj pa je za nadati se da neće biti dodatnih problema.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img