Reakcija na podmetanja na društvenim mrežama na račun IHDAS

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka reagovao je na pisanja Facebook stranice “Pazar press” koja je BANU i ovaj institut optužila za saradnju sa “Feto” i vođenje “izdajničke politike” prema Turskoj.

Saopćenje Instituta prenosimo u cijelosti:

Bilo je pitanje dana kada će zlonamjerni udariti na BANU, odnosno na Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka. To za nas nije iznenađenje. Naša misija intelektualnog okupljanja je prst u oko politici podjela. Činjenica da je BANU ostala i opstala 10 godina protiv volje mnogih iritira, sve one koji umišljaju da Bošnjaci nemaju pravo na svoje nacionalne institucije. Mi tražimo prijatelje, a ne tutore. U tom smislu podmetanja koja se pojavljuju na Facebook-u imaju sljedeće ciljeve:

​1. Da spriječe proces intelektualnog objedinjavanja Bošnjaka.
​2. Da pokušaju unijeti dodatnu smutnju u odnose Bošnjaka prema Turskoj i obratno.

S tim u vezi, sva stručna i naučna tijela BANU, a time i Naučnog odbora Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka su osnovana po principima struke i nauke, a ne politike. Niti znamo šta je i ko je “Feto”, niti bilo koja organizacija, niti partija u Turskoj ili bilo gdje drugo, znamo samo da se svaki član NO iskazao svojim radom, poštovanjem i ljubavlju prema Turskoj, koju ne mogu pomutiti politički hizmećari što žive i opstaju na podjelama među Bošnjacima. Zato vas molimo, vaš primitivizam ostavite u svoje političke sehare, a nas pustite da radimo ono što znamo i umijemo.

Akademik Šerbo Rastoder,potpredsjednik BANU
direktor Instituta za historiju,demografiju i antropologiju Sandžaka

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img