Delegacija BNV kod Gradonačelnika: Odaziv na popis stanovništva jako važan

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac primio je delegaciju Bošnjačkog nacionanog vijeća, a povod sastanka bio je predstojeći popis stanovništva. U izjavi za medije prvi čovjek grada potencirao je na važnosti popisa stanovništva, u ovom slučaju Bošnjaka radi staviranja većih prava u budućnosti.

“Povod razgovora i ovog sastanka bio je predstojeći popis stanovništva u našoj zemlji koji ima veliki značaj za grad Novi Pazar, za BNV i gledali smo kako da ovaj predstojeći popis bude uspješan. Ovog puta pozivam sve građane da se odazovu, da je veliki značaj popisa, jer se na odnosu broja stanovnika zapošljava veći broj ljudi, prije svega u republičkim institucijama, opštinskim institucijama, planira se budući razvoj grada. Na osnovu toga mi smo imali sad faktički jedan manji grad, odnosno opštinu, od preko 20.000 stanovnika kojeg nema u statistici, a kojem treba da se obezbijedi kompletna infrastruktura, zdravstvo, obrazovanje, pa je time znantno otežano pružanje kvalitetnijih usluga u svim oblastima – kako od zdravstva, obrazovanja, bezbejdnosti, socijalne zaštite”, kazao je Biševac.

Predsjednica BNV Jasmina Curić istakla da pravo upisa kod popisivača imaju i oni koji nisu trenutno fizički prisutni u Sandžaku.

“Ta metodologija predviđa da i ljudi koji nisu fizički prisutni u tom trenutku kada popisivač stigne – može neko od ukućana ili od prisutnih da ih popiše. Za ljude koji ne žive trenutno tu, nekim su poslom u inostranstvu – da li zbog posla, obrazovanja ili nečeg drugog – također postoji mogućnost da ih neko od komšija, prijatelja ili bilo ko koga oni zaduže da daju informacije popisivaču i da budu popisani”, kaže Curić.

Popis stanovništva sprovešće se od 1. do 31. oktobra.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img