Home Rubrike Vijesti Prvo obraćanje Usame Zukorlića – Sandžak je postojao, postoji i postojat će!

Prvo obraćanje Usame Zukorlića – Sandžak je postojao, postoji i postojat će!

506

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić obratio se danas po prvi puta u Narodnoj skupštini Republike Srbije. 

On je svoj prvi govor započeo riječima “Sellam alejkum, mir vama narodni poslanici”, a potom kazao da je politika SPP-a politika projekata, politika podizanja prava nacionalnih zajednica na partnerskim principima.

– Prije svega su nam prioritet projekti u Sandžaku, tu riječ neko ili neki možda ne bi željeli da čuju u ovoj Skupštini, ali Sandžak je postojao, postoji i postojat će kao kulturni-historijski region u Srbiji i Crnoj Gori. Mi kao stranka se zalažemo da Srbija pristupi Evropskoj uniji, zalažemo se i za decentralizaciju Srbije i zalažemo se da se na jedan civilizacijski način razvije jedan od najsiromašnijih regiona u ovoj državi i na Balkanu, a to je Sandžak.

– Sandžak vidimo kao mjesto koje vole i Bošnjaci i Srbi i Crnogorci i drugi, kao mjesto koje će približiti Srbiju i Crnu Goru, ali s obzirom da program koji imamo po pitanju Sandžaka, a koji podrazumijeva da kroz euro-regione doprinesemo razvoju tog kraja, mi ćemo se zajedno sa našim partnerima boriti da dovedemo projekte zato što su evropski procesi dugotrajni, a mi ćemo u tim procesima raditi na razvoju Sandžaka kroz projekte auto-puta, aerodroma, željeznice, gasovoda i kliničkog centra. Poštovani, Sandžak ništa nema, to je toliko zapostavljena regija da su za nas sve ovo krucijalni projekti.

– Neki koji su predstavljali Bošnjake su kada bi bili u vlasti se zalagali za Sandžak, a kada nisu na vlasti ne zalažu se. Mi ćemo biti u vlasti i zalagat ćemo se za Sandžak i braniti prava Bošnjaka. Mi kao stranka koja će biti dio vladajuće većine ćemo se boriti da ovdje se prihvati riječ Sandžak i da niko od te riječi ne zazire, kao što su se u prošlosti svi narodi na tom tlu podjednako borili za to ime. Zašto bi bilo kome smetao izraz Sandžak kada nije smetao ni partizanima, ni četnicima. Za njega su borili i Treća sandžačka proleterska i Četvrta i Peta sandžačka brigada i 37. sandžačka dizvija iz partizanske vojske i za njega su se borili sandžačka vojska Kraljevine koja se sastojala iz Prve i Druge sandžačke divizije kraljeve vojske. Ako njima nije smetalo, zašto bi danas nekome smetalo?

– Mi nismo za separatizam, mi smo konstruktivni dio ove države, želimo graditi ovu državu zajedno sa svima, ali želimo poštovanje i pravdu. Mi smo prije svega pravda, pa onda pomirenje. Ako je neko mislio da Muftijinom smrću neće imati niko da se zalaže za prava nacionalnih zajednica i prava Bošnjaka, nemoj to da misli. Imat će ko i nastavit ćemo da se borimo za pravdu i pomirenja i koliko god neki mislili i nama zamijerali iz mog naroda, mi i dalje vjerujemo da je moguće pomirenje između bošnjačkog i srpskog naroda i ne samo pomirenja nego i suštinsko prijateljstvo. Ne dirajte nam Sandžak, već dođite da vas ugostimo, poručio je Zukorlić.

(SANA)

Previous articleUsame Zukorlić izabran za potpredsjednika Skupštine Srbije
Next articleUskoro do meandra Uvca asfaltnim putem