KALAČ: Naši politički prioriteti i nakon ove izborne skupštine ostaju isto poredani

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Obraćanje počasnog predsjednika SPP u Crnoj Gori Hazbije Kalača na Kongresu stranke u Rožajama 27.07.2022.

Uvaženi delegati, uvaženi gosti,  prijatelji SPP-a, braćo i sestre, dame i gospodo, cijenjeni medijski poslenici, es-selamu alejkum i dobro veče!

Prije nešto manje od devet godina, mjeseca septembra 2013. godine, formirana je Bošnjačka demokratska zajednica, a prije četiri i po godine, na istoj političkoj platformi, promjenom imena, BDZ je evoluirala u SPP.

Nakon toliko godina, sa ove distance, pred najvišim organom ove političke organizacije, danas kada se završilo moje predsjedavanje, trebao bih dati odgovor da li je ova organizacija uspjela i u kojoj mjeri, ili nije uspjela i zbog čega.

Politika i političke ideje uglavnom se vrjednuju brojem podržavalaca i shodno tome brojem predstavnika, odnosno predstavničkih mandata kojim se čuvaju prava građana u institucijama državnog sistema na različitim nivoima vlasti, u čije ime se i nastupa.

Ako uspjeh SPP-a u Crnoj Gori mjerimo samo sa ovog aspekta, ja bih danas ovdje pred vama morao govoriti u podijeljenim odrednicama, pa čak i o neuspjehu. Ipak, takvo svjedočenje bilo bi i neistinito i duboko nepravedno, iz razloga što je politika koju je nosila i koju će ova politička organizacija vjerujem i u budućnosti nositi jeste politika pokazivača cilja, a pokazivači su svjetla koja razgone mrak, svjetla koja svjedoče istinu i svjetla koja obasjavaju i pokazuju na pravdu.

Toga su najbolje bili svjesni naši politički protivnici, te su u cijelom periodu našeg postojanja angažovali velike resurse da umanje naš politički uticaj na javnost, te da nas javnosti prikažu u nekom krivom ogledalu, na način kako je to njima najbolje odgovaralo. A najbolje im je odgovaralo, na čemu su predano radili, da nas uopšte nema, da se ugasimo i da ne postojimo.

Činjenica da mi danas držimo treću izbornu skupštinu govori o tome da je naša politička platforma održiva i da je, kao riječ istine, mira i pravde, nemoguće ni osporiti ni ugasiti. Naprotiv, oni koji udaraju na istinu, koji pokušavaju ugasiti njeno svjetlo, koji se bore da ponište principe koji su podignuti na univerzalnim Božijim zakonitostima, zbog toga i žive i opstaju u barama korupcije, u prljavštini nepotizma, u prevarama i obmanama, na nepravdi na svakom svom koraku sile i nasilja, oni će se prije ili kasnije ugasiti i nestati. Na nama je da se čvrsto i ustrajno držimo Užeta istine, pravde i mira, da na svakom koraku, od naše unutrašnje organizacije do svih nivoa do kojih budemo stizali u predstavničkom sistemu, pokazujemo da nam je istina i pravda ispred svih drugih pravila ponašanja.

Naš uspjeh i naše trajanje će zavisiti od toga.

Pred ovom organizacijom stoji period ozbiljnih i temeljnih reformi, a danas smo i formalno učinili prvi korak. Naš plan u tom smislu nije da dosadašnjeg predsjednika i rukovodstvo koje je stajalo iza njega, predajom štafete, pošaljemo na klupu, već da svi, pa i bivši predsjednik, ostanu na stazi, da trče koliko imaju snage. Za nas ne postoji penzija, a smjene imaju ulogu da na najbolji mogući način koristimo raspoloživu energiju, koja, složit će te se, ovisi i od prirodnog sata koji neumoljivo kuca u nama. To je formula koju nudimo i političkoj javnosti u svim izbornim procesima, jer se sistem mora stalno popravljati u slobodnim izborima, što za posljedicu treba dovesti do podizanja nivoa organiziranosti i nivoa odgovornosti.

Svjestan sam da će ova energija pozitivnih promjena koju demonstriramo danas dodatno uplašiti naše političke protivnike te da će javnost sa te strane biti zatrpana zlobnim tumačenjima koje smo imali priliku i do sada slušati.

Sa ovog mjesta želim poručiti i našim dušebrižnicima koji od dva svoja oka jedno uvijek drže rezervirano za nas, ali i širokoj javnosti koja na nas gleda sa simpatijama i velikom nadom, da mi nismo ni Milovi ni Vučićevi, niti bilo koga, osim ovog našeg naroda i našeg vatana kojem smo odani. Svi koji nas pokušavaju ugurati u tuđa krila već sjede ili priželjkuju da sjede u tuđim krilima.

Naš odnos prema svojoj državi Crnoj Gori uvijek je bio i uvijek će biti odgovoran i jedino moguć: Da je gradimo slobodnom, pravnom i jednakopravnom, državom svih njenih građana i svih njenih naroda, državom jednakih vjerskih i svih drugih ljudskih prava.

Uvijek smo bili i bit ćemo borci za ostvarenje jednakopravnosti države Crne Gore među evropskim narodima i državama, gdje nam je jedino i mjesto; za dobru regionalnu saradnju sa svim susjedima, pored ostalog uvažavajući i historijske specifičnosti i povezanosti unutar regiona. U tom smislu, naše zalaganje za Sandžak kao prekograničnu regiju ima posebnog smisla i koristi za sve ljude ovog regiona, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost, ali i za cijeli region. Sandžak je pitanje trajnog rješenja u cilju nepromjenjivosti teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta država u kojima egzistira i na koje se naslanja, a nikako i nikada pitanje problema i destabilizacije regiona. To je naša vizija budućnosti regiona koja se temelji na našoj osnovnoj političkoj poruci, na poruci pravde i mira u regionu, i to se kod nas neće mijenjati.

Naši politički principi i naši politički prioriteti i nakon ove izborne skupštine ostaju isto poredani, a nove, mlađe snage će, uz Božiju pomoć, donijeti novu energiju i svježinu i, vjerujem, konačno zasluženi parlamentarni status bez kojeg su naše šanse ostvarenja tih principa i prioriteta umanjene.

Uvaženi prijatelji, braćo i sestre, dame i gospodo.

Novom rukovodstvu SPP-a, predsjedniku Hadžiću, članovima Glavnog odbora, potpredsjednicima, članovima Predsjedništva, svima vama i svima nama, čestitam ovaj hairli dan pozitivnih promjena, promjena u kojima dominira mladost i nova politička energija i snaga, u nadi i želji da na ovom talasu što prije dostignemo utvrđene programske ciljeve.

Hvala vam na pažnji i es-selamu alejkum!

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img