Upriličena svečanost povodom nastupajuće Nove hidžretske 1444. godine

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji, Muftijstva sandžačkog i Medžlisa IZ-e Novi Pazar, 29.07.2022. godine, nakon akšam namaza u džamiji Salakovac 2, upriličena je svečanost povodom nastupajuće Nove hidžretske 1444. godine.

Učenjem Časnog Kur’ana , te učenjem ilahija i kasida u izvjedbi Hora novopazarskih imama, brojni prisutni prisjetili su se hidžre Muhammeda s.a.w.s. iz Meke u Medinu.

Glavni imam Novopazarskog medžlisa prof. dr. Enver ef. Omerović uputio je riječi zahvale i dobrodošlice svima koji su došli da se ove odabrane noći prisjete poruka i pouka Poslanikove hidžre, uz dovu Gospodaru da svaka nova hidžretska godina bude uspješnija i berićetnija od prethodnih.

“Poslanik s.a.w.s. kaže da je Hidžra da ostaviš ono što ne valja, da ostaviš ono što je zabranjeno i zato Hidžra u našem vremenu jeste da ostavimo ono što treba da ostavimo, da se klonimo harama, da se klonimo zla, da se klonimo svega onoga što Allah dž.š. traži od nas. Druga jako bitna stvar kada se govori o Hidžri jeste i to da islam traži žrtvu, islam traži žrtvovanje i u ovom smislu i u ovom ovakvom shvatanju mi moramo u današnje vrijeme shvatiti Hidžru. Ako je u vrijeme Poslanika s.a.w.s. Hidžra bila da se preseliš iz jednog mjesta u drugo mjesto, za nas Bošnjake je Hidžra da ostanemo na ovim prostorima, da čuvamo naš vatan, da čuvamo naše kuće , da čuvamo naše institucije, da čuvamo naše vakufe, to je danas za nas Hidžra. Nije Hidžra za nas da odemo, tvoja Hidžra ovih dana i u ovom vremenu je da ostanemo tu i borimo se za naša prava, borimo se za naše institucije, borimo se za budećnost koju će nam Allah dž.š. dati ako se iskreno potrudimo da to i učinimo.”

Svečanosti su prisustvovali imami i uposlenici Islamske zajednice, te brojni novopazarski džematlije. Dovu je nakon programa proučio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar Enes ef. Ibrović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img