Održan Kongres SPP u Crnoj Gori – Za predsjednika izabran mr. Seid Hadžić

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U kongresnoj sali kompleksa “Jela Resort“ u Rožajama održana je 3. Izborna skupština Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori. Na skupštini su izabrani članovi Glavnog odbora, predsjednik stranke, počasni predsjednik stranke kao i Predsjedništvo stranke.

Nakon usvajanja Statuta stranke, 149 delegata aklamacijom glasalo je za to da predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori bude mr. Seid Hadžić.

Za članove Glavnog odbora izabrano je po pet članova iz opštinskih odbora stranke u Rožajama, Petnjici, Bijelom Polju, Pljevljima, Tuzima, Baru i Ulcinju.

Za počasnog predsjednika izabran je Hazbija Kalač, za potpredsjednika stranke izabrani su Mesko Đurđević, Aldin Muratović, Arben Jakupi i Dalila Nišić. Za generalnog sekretara izabran je Redžep Demić, a za predsjednika Izvršnog odbora izabran je Sadat Dacić. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Mumin Halilović, za predsjednika Statutarnog suda izabran je Sajmon Klimenta te za portparola stranke Armin Demić.

Nakon izbora Predsjedništva prisutnima se obratio počasni predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori Hazbija Kalač.

“Politika koju je nosila i koju će, nadam se, u budućnosti nositi Stranka pravde i pomirenja jeste politika pokazivača cilja, a pokazivači su svjetla koja razgone mrak, svjetla koja svjedoče istinu i svjetla koja obasjavaju i koja ukazuju na pravdu. Toga su najbolje bili svjesni naši politički protivnici koji su za vrijeme našeg postojanja angažovali velike resurse da umanje naš politički uticaj na javnost, te da nas javnosti prikažu u nekom krivom ogledalu na način kako je to njima najbolje odgovaralo. Najbolje im je odgovaralo i na tome su predano radili, da nas uopšte nema, da se ugasimo i da ne postojimo. Činjenica da mi danas držimo 3. Izbornu skupštinu govori o tome da je naša politička platforma održiva i da je kao riječ istine, mira i pravde, nemoguće ni osporiti, ni ugasiti.”

Poručio je svima da se čvrsto trebaju držati užeta istine, pravde i mira.

“Da na svakom koraku od našeg unutrašnje organizacije do svih nivoa do kojih budemo stizali u predstavničkom sistemu, dokazujemo da je istina i pravda ispred svih drugih pravila ponašanja. Naš uspjeh i naše trajanje će zavisiti od toga. Pred ovom organizacijom predstoji period ozbiljnih i temeljnih reformi, a danas smo i formalno učinili orvi korak. Naš plan u tom smislu nije da dosadašnjeg predsjednika i rukovodstvo koje je stajalo iza njega, predajom štafete pošaljemo na klupu, već da svi pa i bivši predsjednik ostanu na stazi i da trče koliko imaju snage.“

Prisutnima se obratio i novoizabrani predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori mr. Seid Hadžić.

On se tok prilikom zahvalio dosadašnjem predsjedniku koji je, kako ističe, sačuvao dostojanstvo bošnjačkom narodu Crne Gore.

“Kongres svake stranke je prava prilika da se sagledaju sva ona dostignuća i rezultati koje je ona ostvarila u prethodnom periodu i ja, kao i svi mi ovdje ali i većina intelektualne političke Crne Gore, možemo konstatovati jednu nepobitnu  činjenicu da je Stranka pravde i pomirenja pod vođstvom Hazbije Kalača sačuvala dostojanstvo bošnjačkog narodu Crne Gore i na tome vam predsjedniče Kalač u svije ime i u ime svih nas iskazujem duboki respekt i zahvalnost.“

Naglasio je da gubitak, odnosno iseljavanje Bošnjaka sa ovih prostora istovremeno znači i ugrožavanje nezavisne i suverene Crne Gore.

“Naša obaveza je da tu psihološku barijeru konačno preskočimo i počnemo rješavati suštinska pitanja. Bošnjacima se kao strogi imperativ nameće kao stroga obaveza stalnog ponavljanj kako smo mi za nezavisnu i suverenu Crnu Goru, što je samo maska koju nam stavljaju na oči kako ne bi pitali gdje su nam saobraćajnice, gdje su nam škole, gdje su nam naše bolnice, gdje nam je omladina, zašto se iseljavamo, zašto se toleriše kriminal samo u bošnjačkim opštinama, zašto su nam gradovi i saobraćajnice u blokadi godinama, zašto nema Bošnjaka na rukovodećim pozicijama u policiji, zašto nam na sjeveru zatvaraju fakultete, zašto naši penzioneri primaju 150€ penzije, zašto su nam gradovi zatrpani smećem? Hiljadu suštinskih upitnika zašto oni pokrivaju sa pričom kako je naša jedina briga da po hiljaditi put saopštimo kako smo za nezavisnu i suverenu Crnu Goru. Dakle, ciljano i veoma planski političke elite, ne izuzimajući nijednu iz Podgorice, bošnjačkom narodu to nameću kako ih ne bi pitali zašto sistemski godinama tretiraju ove krajeve kao obične afričke provincije. Zato želimo sa ovog mjesta poručiti jednom za sva vremena, Bošnjaci su 2016. godine skoro sto procentno glasali za nezavisnu Crnu Goru i sa tim procentom opredijeljenosti, stavili smo tačku na našu odanost ovoj državi.”

Svečanom dijelu skupštine prisustvovao je i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić sa delegacijom.

Fotografije pogledajte na FB stranici SPP u Crnoj Gori: https://www.facebook.com/media/set?vanity=spp.u.cg&set=a.367043828940874

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img